2013/2014

25321 Fiskeernæring og bioenergetik

Teknologisk Specialiseringskursus, Akvatisk Videnskab & Teknologi

Engelsk titel:

Fish Nutrition and Bioenergetics

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Kandidat
Kurset udbydes under åben uddannelse
 

Skemaplacering:

E1B (tors 13-17)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Forelæsninger, øvelser, opgavelæsning,studenterpræsentationer samt skriftlig opgave.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E1B

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Overordnede kursusmål:

Kursets overordnede formål er at introducere de studerende til ernæring og bioenergetik i akvakultur, ved brug af udvalgte arter som modelorganismer.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive fordøjelsessystemet og processerne i fisk.
  • Redegøre for mikro- og makronæringstoffer, deres biokemi, fysiologiske betydning og omsætning.
  • Beskrive bioenergetik og metabolske pathways i fisk.
  • Formulere og udvælge råvarer til et egnet foder til udvalgte fiskearter og beskrive produktionsprocessen.
  • Forklare muligheder og begrænsninger i erstatning af råvarer, inclusive additiver, anti-nutritionelle faktorer og essentielhed.
  • Gøre rede for foderindtag og vækst hos fisk, samt de bestemmende faktorer
  • Redegøre for ernæring og næringsstofbehov hos fiskelarver og hvorledes disse adskiller sig fra juvenile og voksne fisk.
  • Beskrive hvorledes opdrætsbetingelser og vandkvalitet kan påvirke ion og osmotisk balance i fisk

Kursusindhold:

Kurset introducerer de grundliggende koncepter i fiskeernæring og bioenergetik, med særligt fokus på fordøjelsessystemet, mikro-makronæringsstoffer, energetic og fordøjelse, foderfremstilling, råvarer og erstatninger, samt fodring og ernæring af fiskelarver. Kurset dækker anatomi og patologi af fordøjelsessystemet, fordøjelsesprocesser og foderindtag hos fisk. Kurset omhandler proteiner og aminosyrer, lipid og kulhydrat som makronæringsstoffer, herunder deres biokemiske egenskaber, fysiologiske roller og fisks behov. Koncepterne energiindtag, fordøjelig energi, kvælstofudskillelse, omkostninger ved foderomsætning, og fordeling af netto energiindtag gennemgås. Kurset vil redegøre for processerne i foderfremstilling, fra formuleringsstadiet, udvælgelse af råvarer, erstatninger, fordøjelighed og additiver.

Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk

Kursusansvarlig:

Peter Vilhelm Skov , Tlf. (+45) 3588 3263 , pvsk@aqua.dtu.dk

Institut:

25 Institut for Akvatiske Ressourcer

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 02. maj, 2013