At deltagerne bibringes kompetencer indenfor råvareegenskaber og
fødevareproduktion på et niveau så de vil kunne designe og
gennemføre et kontrolprogram i fødevareindustrien. At de studerende
opnår viden om, hvad der vil være relevant at analysere, samt
gennemskue hvor en hensigtsmæssige prøveopsamling skal foretages.
At råvare- og produktegenskaber kan relateres til efterfølgende
produkt kvalitet og hygiejne og beregne en massebalance for
dette.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Illustrere opbygning af et produktionssystem med diverse
"enhedsoperationer"
Skitsere råvaretypers kvalitetsmæssige og sikkerhedsmæssige
egenskaber
Fastsætte hensigtsmæssig behandling af råvarer
Identificere kritiske kontrolpunkter for kvalitet og
sikkerhed
Udvælge og forklare relevante kontrolanalyser
Gengive procedure for ISO-certificering
Finde og beskrive anvendelse af de mest relevante
ISO-standarder
Beskrive principperne bag HACCP og sporbarhed i hele
produktionskæden
Diskutere vigtigheden af general hygiejne og
rengøringseffektivitet i en produktion
Opstille og beregne simple massebalancer for en
fødevareproduktion
Kursusindhold:
* Generel opbygning af et produktionssystem med diverse
“enhedsoperationer”.
* ISO-standarder, ISO-certificering og sporbarhed.
* Råvaretyper, deres kvalitetsmæssige egenskaber, behandling og
sikkerhedsaspekter.
* Analyser af råvareengenskaber, indhold og kvalitet.
* Personlig hygiejne og test af rengøringseffektivitet i
produktionen.
* Kritiske kontrolpunkter for kvalitet og sikkerhed (inkl. HACCP).
* Hvor det er oplagt eller fordelagtigt at foretage
kontrolanalyser.
Litteraturhenvisninger:
Artikler samt kompendium (under udarbejdelse)
Bemærkninger:
Der er to ekskursioner indlagt i kurset, til hvilke der skal
skrives en rapport. Endvidere vil der være forskellige skriftlige
opgaver indlagt i kursusforløbet. Kurset vil foregå i tæt
samarbejde med kursus 23922 og der vil være forelæsninger i dette
fag, der er baseret på forelæsninger og ekskursioner fra kursus
23961.