Kurset anvender 1 skemamodul/uge. Der undervises i teori og
metoder givet ved forelæsninger/studiekreds og så vidt det er
muligt demonstration af analyseudstyr.
Afsluttes med mundtlig eksamen, som vægtes med 100%
Kursets formål er at give deltagerne en fundamental viden inden for
analytisk kemi, med vægt på analytisk kemi anvendt indenfor
fødevareområdet. Kurset giver en gennemgang af en prøve fra den
ankommer til laboratoriet til det endelige analyseresultat
foreligger. Herunder gennemgås de mest almindelige kromatografiske
metoder og de mest anvendte analyseinstrumenter til kvalitative og
kvantitative bestemmelser indenfor fødevareindustrien. Derudover
gennemgås den kvalitetssikring der er i forbindelse med kontrol
analyser.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Beskrive separationsprincipper for væske (LC)- og gas
kromatografi (GC)
Beskrive de væsentligste dele af MS instrumenter (TOF, Q,
ion-trap), inkl. ionkilder
Identificere hvilken type prøver, som kan anvendes til analyse
med givne instrumenter
Opregne alle fordele og ulemper ved forskellige
analyseinstrumenter
Udvælge en prøveforberedelsesmetode og en analytisk målemetode
til identifikation af kendte eller ukendte stoffer og måle deres
koncentration i fødevareprøver
Beskrive principperne for separation med kolonner til HPLC, og
udvælge den bedst mulige metode (NP, RP, HILIC, IEC) og den bedste
kolonne til analysen
Vurdere analyseresultater, ud fra validering- og
kvalitetssikringsdata
Udføre mundtlige præsentationer med beskrivelser af de
analytiske metoder
Kursusindhold:
Mange vigtige beslutninger i samfundet og også fødevareindustrien
bliver truffet på baggrund af analytiske resultater, som f.eks.
indhold af nærringsstoffer og forureninger i fødevarer,
procesovervågning og kvalitet af medicin. Dette kursus består af
forelæsninger og regneøvelser. Forelæsningerne giver en
introduktion til de analytiske metodologier som prøve forberedelse,
kvantitativ/kvalitativ kemisk analyse og kvalitetssikring.
Ekstraktionsmetoder som væske-væske ekstraktion, fast fase
ekstraktion og accelereret solvent ekstraktion bliver gennemgået.
Væske- og gas kromatografi koblet med forskellige
detektionsprincipper vil blive gennemgået med henblik på at kunne
vurdere anvendeligheden af disse principper. Her vil blive
fokuseret på masse spektrometri, spektometriske metoder som UV-VIS,
AAS og ICPMS. Kurset vil desuden lægge vægt på data behandling,
kvalitetssikring i analysen inkl. usikkerheder, statistisk
databehandling og metode validering. Regneøvelser vil blive anvendt
til at understøtte forståelsen af ovenstående.
Litteraturhenvisninger:
Daniel C. Harris, Quantitative Chemical Analysis, 8th ed.,
ISBN-13:978-1-4292-1815-3