2013/2014

23933 Analytisk kemi

Engelsk titel:

Analytical Chemistry

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Diplomingeniør
 

Skemaplacering:

E3A (tirs 8-12)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Kurset anvender 1 skemamodul/uge. Der undervises i teori og metoder givet ved forelæsninger/​studiekreds og så vidt det er muligt demonstration af analyseudstyr.
Afsluttes med mundtlig eksamen, som vægtes med 100%

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E1B, Aftales med læreren

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Obligatoriske forudsætninger:

Anbefalede forudsætninger:

Overordnede kursusmål:

Kursets formål er at give deltagerne en fundamental viden inden for analytisk kemi, med vægt på analytisk kemi anvendt indenfor fødevareområdet. Kurset giver en gennemgang af en prøve fra den ankommer til laboratoriet til det endelige analyseresultat foreligger. Herunder gennemgås de mest almindelige kromatografiske metoder og de mest anvendte analyseinstrumenter til kvalitative og kvantitative bestemmelser indenfor fødevareindustrien. Derudover gennemgås den kvalitetssikring der er i forbindelse med kontrol analyser.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive separationsprincipper for væske (LC)- og gas kromatografi (GC)
  • Beskrive de væsentligste dele af MS instrumenter (TOF, Q, ion-trap), inkl. ionkilder
  • Identificere hvilken type prøver, som kan anvendes til analyse med givne instrumenter
  • Opregne alle fordele og ulemper ved forskellige analyseinstrumenter
  • Udvælge en prøveforberedelsesmetode og en analytisk målemetode til identifikation af kendte eller ukendte stoffer og måle deres koncentration i fødevareprøver
  • Beskrive principperne for separation med kolonner til HPLC, og udvælge den bedst mulige metode (NP, RP, HILIC, IEC) og den bedste kolonne til analysen
  • Vurdere analyseresultater, ud fra validering- og kvalitetssikringsdata
  • Udføre mundtlige præsentationer med beskrivelser af de analytiske metoder

Kursusindhold:

Mange vigtige beslutninger i samfundet og også fødevareindustrien bliver truffet på baggrund af analytiske resultater, som f.eks. indhold af nærringsstoffer og forureninger i fødevarer, procesovervågning og kvalitet af medicin. Dette kursus består af forelæsninger og regneøvelser. Forelæsningerne giver en introduktion til de analytiske metodologier som prøve forberedelse, kvantitativ/kvalitativ kemisk analyse og kvalitetssikring. Ekstraktionsmetoder som væske-væske ekstraktion, fast fase ekstraktion og accelereret solvent ekstraktion bliver gennemgået. Væske- og gas kromatografi koblet med forskellige detektionsprincipper vil blive gennemgået med henblik på at kunne vurdere anvendeligheden af disse principper. Her vil blive fokuseret på masse spektrometri, spektometriske metoder som UV-VIS, AAS og ICPMS. Kurset vil desuden lægge vægt på data behandling, kvalitetssikring i analysen inkl. usikkerheder, statistisk databehandling og metode validering. Regneøvelser vil blive anvendt til at understøtte forståelsen af ovenstående.

Litteraturhenvisninger:

Daniel C. Harris, Quantitative Chemical Analysis, 8th ed.,
ISBN-13:978-1-4292-1815-3

Kursusansvarlig:

Jørn Smedsgaard , Bygning AB, rum 10, Tlf. (+45) 3588 7459 , smeds@food.dtu.dk

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 08. maj, 2013