En af undervisnings dagene kommer til at foregå i
Mørkhøj
Undervisningsform:
Kurset vil bestå af en kombination mellem gruppearbejde, med
faglig støttende klasseundervisning og praktiske øvelser i
produktionsprocesser og analyser indenfor
fødevareproduktion.
Aftales med læreren, Aftales med læreren, I
slutningen af 3 ugers perioden
Evalueringsform:
Hjælpemidler:
Bedømmelsesform:
Overordnede kursusmål:
Overordnede kursusmål: Målet med kurset er, at give de studerende
et bredt kendskab til fødevare relaterede mikroorganismer herunder
de sygdomsfremkaldende (patogener), de fordærvende og dem som
anvendes til fermentering af fødevarer. Endvidere skal de
studerende kunne anvende både klassiske og molekylærbiologiske
metoder til karakterisering af mikroorganismer og opnå en
forståelse af deres betydning i fødevarer og
produktionssystemer.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Redegøre for de mest relevante patogener og fordærvelses
organismer i fødevarer
Beskrive principperne bag fermentering af forskellige
fødevarer
Udvælge og anvende mikrobiologiske metoder til identifikation
af mikroorganismer i fødevarer
Formulere procedure for sterilt og sikkerhedsmæssigt
forsvarligt laboratoriearbejde
Afrapportere og mundtligt formidle opnåede resultater
Forklare principperne bag klassisk mikrobielle
detektionsmetoder
Forklare principperne bag molekylærbiologiske
detektionsmetoder
Redegøre for konserverings betydning for mikrobiel vækst
Anvende computerprogrammet ComBase til beregning af bakteriers
lagfase og væksthastighed
Kursusindhold:
I dette 3. semester kursus undervises i relevante mikroorganismer
med fokus på fødevarer. Spektret af forskellige mikroorganismer
spænder over: 1) sygdomsfremkaldende bakterier, 2)
fordærvelsesbakterier, 3) anvendte mikroorganismer, som eksempelvis
mælkesyrebakterier, 4) non-bakterielle organismer som skimmel
svampe, humane virus og bakteriofager og deres betydning for
fødevareproduktionen. Kurset vil give en basal viden om
mikroorganismer generelt samt gøre de studerende i stand til på en
forsvarlig måde at håndtere patogene organismer i forbindelse med
produktionen. Identificering af mikroorganismer er fundamentalt og
kurset vil give et grundigt kendskab til både klassiske mikrobielle
og molekylære detektions metoder, hvor principperne bag metoden
skal forstås for at kunne foretage den/de rigtige analyser.
Endvidere vil brug af eksempelvis mælkesyrebakterier til
fermentering belyses samt de tilhørende principper og metabolismer.
Under kurset skal de studerende selv producere fermenterede
fødevarer og foretage relevante mikrobiologiske analyser og fysiske
målinger. Der udarbejdes rapporter over udførte laboratorieforsøg
indeholdende relevant litteratur og baggrund, samt træning i
mundtlig formidling.