Efter at have gennemført kurset skal de studerende være i stand til
at beskrive produktionen af en fødevare og dens tilblivelse.
Specifikke forhold vedrørende transport (af energi og masse)og
vekselvirkninger mellem proces og produkt kan beregnes og
resultaterne bruges i forbindelse med produktionsplanlægning. De
studerende vil være i stand til at fremlægge resultaterne af et
udviklingsarbejde såvel mundtligt som skriftligt.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Analysere fremstilling af en fødevareprodukt med henblik på en
produktion
Tegne og opstille oversigtsdiagrammer på forskellige
detaljeringsniveauer
Opstille og løse masse- og energibalancer
Forklare og beskrive reologien for Newtonske og ikke-Newtonske
væsker
Estimere strømningsforhold for væsker (herunder beregning af
trykfald)
Foretage varmetransmissionsberegninger for fri og tvungen
konvektion, stråling og ledning
Beskrive og validere en produktionsproces
Udforme en teknisk rapport baseret på beregninger
Validere beregningers godhed og anvendelighed
Mundtligt præsentere produkt og produktionskoncepter
Evaluere og give konstruktiv kritik på egne og andres
arbejde
Kursusindhold:
Baseret på eksisterende produkter analyseres og udvikles
(nye)produktkoncepter til industriel produktion af fødevarer. Dette
baseres på overblik (flow-sheets), masse- og energibalancer,
varmetransmission (opvarmning og nedkøling) samt diverse
transportprocesser. Betydningen af fysiske egenskaber undersøges
eksperimentelt og virkningen undersøges også ved simuleringer.
Kurset omfatter dels grundlæggende forelæsninger, undersøgende
gruppeprojekter samt teoretiske og praktiske øvelser. Kurset
afsluttes med en mundtlig og skriftlig præsentation af de udviklede
produkter/processer
Litteraturhenvisninger:
Singh RP. & Heldman DR. 2014. Introduction to Food Engineering.
Fifth edition. Academic Press , Elsevier, London, UK. ISBN:
978-0-12-398530-9
Mulighed for GRØN DYST deltagelse:
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver
den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som
kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed,
klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk