2013/2014

23715 Fødevareproduktionsprocesser

Engelsk titel:

Food production processes

Sprog:

Point( ECTS )

15

Kursustype:

Bachelor
Kurset udbydes under åben uddannelse
 

Skemaplacering:

Forår og Juni
Kurset gennemføres i KU-lifes blok 4 (2. kvartal) i skemagrupperne A og C

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Kurset består af forelæsninger, regneøvelser, gruppeprojekter og laboratorieøvelser

Kursets varighed:

[Kurset følger ikke DTUs normale skemastruktur]

Eksamensplacering:

Særlig dag

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Obligatoriske forudsætninger:

Anbefalede forudsætninger:

Deltagerbegrænsning:

Minimum 20

Overordnede kursusmål:

Efter at have gennemført kurset skal de studerende være i stand til at beskrive produktionen af en fødevare og dens tilblivelse. Specifikke forhold vedrørende transport (af energi og masse)og vekselvirkninger mellem proces og produkt kan beregnes og resultaterne bruges i forbindelse med produktionsplanlægning. De studerende vil være i stand til at fremlægge resultaterne af et udviklingsarbejde såvel mundtligt som skriftligt.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Analysere fremstilling af en fødevareprodukt med henblik på en produktion
  • Tegne og opstille oversigtsdiagrammer på forskellige detaljeringsniveauer
  • Opstille og løse masse- og energibalancer
  • Forklare og beskrive reologien for Newtonske og ikke-Newtonske væsker
  • Estimere strømningsforhold for væsker (herunder beregning af trykfald)
  • Foretage varmetransmissionsberegninger for fri og tvungen konvektion, stråling og ledning
  • Beskrive og validere en produktionsproces
  • Udforme en teknisk rapport baseret på beregninger
  • Validere beregningers godhed og anvendelighed
  • Mundtligt præsentere produkt og produktionskoncepter
  • Evaluere og give konstruktiv kritik på egne og andres arbejde

Kursusindhold:

Baseret på eksisterende produkter analyseres og udvikles (nye)produktkoncepter til industriel produktion af fødevarer. Dette baseres på overblik (flow-sheets), masse- og energibalancer, varmetransmission (opvarmning og nedkøling) samt diverse transportprocesser. Betydningen af fysiske egenskaber undersøges eksperimentelt og virkningen undersøges også ved simuleringer. Kurset omfatter dels grundlæggende forelæsninger, undersøgende gruppeprojekter samt teoretiske og praktiske øvelser. Kurset afsluttes med en mundtlig og skriftlig præsentation af de udviklede produkter/processer

Litteraturhenvisninger:

Singh RP. & Heldman DR. 2014. Introduction to Food Engineering. Fifth edition. Academic Press , Elsevier, London, UK. ISBN: 978-0-12-398530-9

Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk

Kursusansvarlig:

Ioannis S. Chronakis , Bygning 227, rum 162, Tlf. (+45) 4525 2716 , ioach@food.dtu.dk

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet

Kurset er obligatorisk for studerende til Bachelor i Fødevarevidenskab (KU) og disse studerende har fortrinsret
Sidst opdateret: 28. marts, 2014