Kurset giver de studernede en tværfaglig tilgangsmåde til risiko
analyse i forbindelse med fødevaresikkerhed.Risiko analyse består
af elementerne: risiko vurdering, risiko håndtering og risiko
kommunikation.
Læringsmålet i kurset er at introducere de studerende til risiko
analyse som det i dag udnyttes både i national og international
fødevaresikkerhed. De studernede, vil gennem aktivt arbejde i
grupper, erhverve sig viden til de forskellige metoderne indenfor
risiko analyse, og dermed vil de kunne forstå styrker og svagheder
i risiko analye, med hovedvægt på risiko vurdering.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Konstruere risiko veje og identifiere og organisere data
nødvænding the data for risiko vurdering
delatge aktivt i vurderingen og håndtering af fødevarebårne
risici
fortolke og diskutere resultaterne i en risiko vurdering
Kommunicere resultaterne fra en risiko vurdering
deltage aktivt i risiko analyser relateret til
fødevaresikkerhed både nationalt og internationalt
Ved udnyttelse af risiko analyse hverktøj foreslå tiltag for at
begrænse og forhindre de skadlige effekter af en fødevarebårne
risiko
Formidle specifikke fødevaresikkerhedsrelaterede problemer for
interessenter, f.eks. fødevareproducenter og konsumenter
Forstå de premisser beslutningstager arbejder under når de skal
håntere en risiko
Forstå sammenhænget mellem risiko vudering, risiko håndtering
og risiko kommunikation
Kursusindhold:
Kurset giver de studerende en tværfaglig adgang til risiko
vurdering relateret til fødevaresikkerhed. Risiko analyse betragtes
som den grundlæggende metoden der skal understøtte udviklingen af
fødevaresikkerheden både nationalt og internationalt. Risiko
analyse er en struktureret, systematisk proces der undersøger de
potentielle sundhedsmæssige farerne forbundet med en fødevarebåren
risiko, samt undersøger effekten at forskellige tiltag der kan
gøres for at begrænse skaderne forbundet med risikoen.
I kurset vil vi fokusere på risiko vurdering relateret til
mikrobiologisk og toksikologisk fødevaresikkerhed, men risiko
håndtering og risiko kommunikation vil også blive diskuteret.
De studerende vil gennemføre en simpel mikrobiologisk
risikovurdering (f.eks. Listeria I røget laks) og en toksikologisk
risikovurdering (f.eks. bly i hørfrø). På basis af disse
risikovurdering vil de blive bedt om at vurdere forskellige
forebyggende foranstaltninger der kan begrænse de skadelige
effekter af de forskellige risici.
Mulighed for GRØN DYST deltagelse:
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver
den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som
kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed,
klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk