Teoretisk formidling med udgangspunkt i relevant og
tidssvarende artikelsamling, efterfulgt af tilhørende teoretiske
øvelser og laboratorieøvelser med journalføring.
Kursets varighed:
3-uger
Evalueringsform:
Hjælpemidler:
Bedømmelsesform:
Obligatoriske forudsætninger:
Anbefalede forudsætninger:
Deltagerbegrænsning:
Minimum 8 Maksimum: 14
Overordnede kursusmål:
Hvordan sikrer vi os at vore fødevarer er fri for
sygdomsfremkaldende bakterier? Kan vi vide om der er Salmonella i
svinekødet, virus i hindbærene og Campylobacter i kyllingen? Hvis
vores mad viser sig at være fyldt med sygdomsfremkaldende
mikroorganismer, kan vi så finde ud af hvordan de er havnet der?
Kurset her giver den studerende grundigt kendskab til og forståelse
for de molekylærbiologiske metoder der kan anvendes til påvisning,
kvantificering og typning af fødevarebårne patogene
mikroorganismer. Målet er at give den studerende det nødvendige
teoretiske grundlag til på egen hånd at udføre relevante analyser i
laboratoriet og opnå forståelse for emnerne ved at samle op på
teori og opnåede resultater.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Beskrive og praktisk udføre følgende metoder i forbindelse med
fødevaremikrobiologiske analyser: dyrkningsbaserede
detektionsmetoder, DNA/RNA oprensning, PCR, gelelektroforese,
real-time PCR, RT-PCR og DNA sekventering
Vurdere i hvilke analytiske sammenhænge molekylærbiologiske
metoder er fornuftige værktøjer
Vurdere og beskrive hvilke fordele og ulemper brugen af
molekylærbiologiske metoder kan have i forskellige sammenhænge
Anvende epidemiologiske typningsdata til udredning af
smitteveje
Begå sig hensigtsmæssigt i det mikrobiologiske
laboratorium
Afrapportere udførelsen og resultaterne fra
fødevaremikrobiologiske laboratorieanalyser og knytte den relevante
teori hertil
Føre en korrekt og fyldestgørende laboratoriejournalbog
til påvisning, kavntificering og typning af de vigtigste
levnedsmiddelbårne patogener
Kursusindhold:
På dette kursus kan du som studerende lære at bruge moderne
molekylærbiologiske metoder til påvisning, kvantificering og
typning af de vigtigste levnedsmiddelbårne patogener som
Salmonella, Campylobacter, norovirus, Listeria og
verotoxinproducerende E. coli (VTEC).
Følgende metoder gennemgås teoretisk og anvendes praktisk: Klassisk
mikrobiologisk dyrkning, DNA/RNA oprensning, PCR, gelelektroforese,
real-time PCR, RT-PCR, DNA sekventering, MLVA og PFGE.
Kursets opbygning sikrer at du som studerende først får formidlet
den nødvendige teori, til derefter at udføre analysen i
laboratoriet. Gennem hele kurset er der sat fokus på den
studerendes forståelse af de emner der arbejdes med, gennem
opsamling af teori og opnåede resultater vha.
laboratoriejournalføring. Journalerne danner basis for
udfærdigelsen af en afsluttende skriftlig rapport.