2013/2014

13820 Grøn Transportlogistik

Engelsk titel:

Green Transport Logistics

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Ph.d.
Kurset udbydes under åben uddannelse
 

Skemaplacering:

F5B (ons 13-17)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Forelæsninger og øvelser

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F5B

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Obligatoriske forudsætninger:

Deltagerbegrænsning:

Maksimum: 30

Overordnede kursusmål:

Det overordnede mål er at give deltagerne en tværfaglig introduktion til de vigtigste kriterier og "tradeoffs" i forbindelse med afvejning af transportlogistiksystemers økonomiske og miljømæssige ydeevne og at identificere win-win-løsninger. De nyeste tiltag inden for området vil blive gennemgået, herunder modelformulering og løsningstilgang. Den politiske dimension vil også blive drøftet.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne: Forstå de vigtigste kriterier og "tradeoffs" i forbindelse med grøn transportlogistik
  • Gøre rede for begreberne interne versus ekstarne omkostninger, marginale reduktionsomkostninger, forureneren betaler-princippet mv., og hvordan disse kan påvirket systemets ydeevne.
  • Redegøre for optimeringsmodeller og nyere litteratur vedrørende denne type problemer
  • Formulere logistiske optimeringsproblemer under hensyntagen til miljøkriterier
  • Forstå, hvordan grønne transportkorridorer kan benchmarkes i forhold til specifikke Key Performance Indicators (KPIs)
  • Undersøge forholdet mellem grønne korridorer og transeuropæiske transportnet (TEN-Ts)
  • Undersøge effekterne af tekniske driftsmæssige og markedsbaserede foranstaltninger
  • Forstå den politiske kontekst, mulige afledte effekter og tilhørende udfordringer i den private sektor, EU og andre steder.

Kursusindhold:

Tekniske, driftsmæssige og markedsbaserede foranstaltninger vedrørende emissionsbekæmpelse i forbindelse med transportsystemer. Interne versus eksterne omkostninger. Marginale reduktionsomkostninger. Ruteplanlægning og ruteplanlægningsproblemer i et miljømæssigt perspektiv. Hastighedsoptimering inden for vej- og søtransport. Virtuel ankomst. Informations- og kommunikationsteknologiens rolle (IKT). Modeller til fordeling på transportmiddel. Hvordan en reduktion af SOx kan øge CO2. Begrebet "grønne korridorer". KPI’er for grønne korridorer. Grønne korridorer versus TEN-Ts. Politikudviklinger og udfordringer.

I løbet af kurset skal den studerende (eller gruppe af studerende) kritisk gennemgå en række relevante papirer, foreslå ændringer i de matematiske formler for at tage højde for miljøkriterier samt analysere og løse forskellige problemstillinger.

Bemærkninger:

Kurset kræver et godt kendskab til operationsanalyse. Kendskab til litteratur om emissioner og den politiske baggrund er nyttigt, men ikke nødvendigt.

Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk

Kursusansvarlig:

Harilaos N. Psaraftis , Bygning 115, rum 018, Tlf. (+45) 4525 1519 , hnpsar@transport.dtu.dk

Institut:

13 Institut for Transport

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 21. januar, 2014