2013/2014

11B12 Brandmodellering

Engelsk titel:

CAD Fire

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Deltidsmaster
 

Undervisningen sker ved 3 1,5 dages møder over semestret og internetbasered undervisning
Der er 3 ophold på DTU á 1½ dag:
* 26-27 August (I module);
* 30 September - 1 October (II module);
* 25-26 November (III module).

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Kursets varighed:

[Kurset følger ikke DTUs normale skemastruktur]

Bedømmelsesform:

Overordnede kursusmål:

Kurset sigter at give en indsigt i mest anvendte beregningsværktøjer til brand- og evakueringsmodellering og deres mulig integration i forhold med brandsikkerhed design.
Kursusdeltagerne vil gennem kurset sættes i stand til:
* at gennemføre effektive modeller for brandsikkerhed simuleringer, ved at ekstrapolere fra virkeligheden de relevante aspekter af problemer, som modellen skal løse;
* at festlægge metode og benchmarking til at validere deres modeller og gennemføre følsomhedsundersøgelser til behandling af usikkerheder;
* at kritisk vurdere potentialiteter og begrænsninger deres modeller, og at fortolke og udnytte resultater til et pålideligt og forsigtigt brandsikkerhed design.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • redgøre for den teoretiske baggrund af CFD-programmer;
  • forklare de væsentligste forskelle af evakueringsprogrammer og deres mulig integration med CFD-programmer;
  • identificere de væsentligste egenskaber og inputparametre i evakuerings- og CFD-modeller;
  • gennemføre nødvendige følsomhedsanalyser på baggrund af modelvalg
  • fortolke og vurderer output ud fra modelvalg og understrege væsentligste begrænsninger af resultater
  • *
  • *
  • *

Kursusindhold:

Kurset er tilrettelagt i tre undervisning moduler af ca. 9 timer, fordelt på tre periode af selvstudium af ca. 2 månader. De tre undervisningsdele fokuserer hhv. på: i) modellering af brand, ii) modellering af evakuering og iii) integration mellem brand og evakuerings modellerne.
I første og andet modul vil de vigtigste teoretiske aspekter i relation til Computational Fluid Dynamics (CFD) og evakuerings algoritmer blive præsenteret. De benyttede programmer er FDS som CFD-program og STEPS som evakueringsprogram. I disse programmer vil simple modeller blive introduceret. Gennem simuleringer vil kritiske aspekter af modellering blive belyst, såsom: i) validering af modellen; ii) objektivitet af løsningen og følsomhed overfor usikkerheder, iii) begrænsninger af resultaterne, afhængigt af de gjorte forenklinger og antagelser. Som opgave skal de studerende anvende det lærte ved at undersøge et case-study, der gives ud fra en bygning med kendte specifikationer, i forhold til brand og evakuering, i hhv. afslutningen af første og andet modul. De to øvelser på brand- - og evakueringsmodellering bliver ikke dømt, men deres indsendelse er nødvendig før starten på tredje modul.
I tredje modul vil samspillet mellem brandmodellering, strukturellemodellering og evakueringsmodellering blive diskuteret og et eksempel på integration mellem de forskellige modeller vil blive præsenteret. Desuden de indsendte øvelser vil diskuteres og feedbacks om løsningen vil forsynes. Som afsluttende opgave skal de studerende udføre et integreret design på baggrund af de brand- og evakuerings simuleringer, som tidligere er blevet udført. Modellerne og resultaterne skal diskuteres in en rapport, som skal indsendes efter den tredje modul. Evalueringen af rapporten vil danne vurderingen af de studerende.

Litteraturhenvisninger:

Litteraturhenvisninger til brug af de numeriske modeller og for yderligere oplysninger om de teoretiske og modellering aspekter er listet nedenfor. Alt materiale hentes på nettet og er udgift fri.
Studerende bedes om at installere FDS før starten af det første modul, og at medbringe deres egen bærbare computer på undervisningen. Venligst meddel på forhånd evt. problemer med installationen til lærerne.
Brand:
* Current release of Fire Dynamic Symulator (FDS v.5.5.3) and Smokeview (SMV 5.6), freeware: ( http:/​/​code.google.com/​p/​fds-smv/​wiki/​Downloads_Overview?tm=2)
* Gissi E. (2009): Introduction to fire simulation with FDS and Smokeview
( https:/​/​sites.google.com/​a/​corbezzolo.org/​pages/​Home/​download_FSE)
Evakuering:
* Hagen, Bjarne Christian (2008) Brandteknisk rømningsanalyse, Tapir akademisk forlag
Yderligere valgfri litteratur:
* Fruin, John (1971) Pedestrian Planing and Design
* Predtechenskii og Milinskii (1969) Planning for Foot Traffic Flow in Buildings

Kursusansvarlig:

Anne Dederichs , Bygning 118, rum 262, Tlf. (+45) 4525 1686 , and@byg.dtu.dk
Luisa Giuliani , lugi@byg.dtu.dk
Kristian Dahl Hertz , Bygning 118, rum 254, Tlf. (+45) 4525 1950 , khz@byg.dtu.dk
Christian Kindler , CKi@NIRAS.DK

Institut:

11 Institut for Byggeri og Anlæg

Kursushjemmeside:

www.Mib.dtu.dk

Tilmelding:

Hos underviser
Sidst opdateret: 21. august, 2013