2013/2014

02923 Statistisk og fysisk modellering til visuel fødevareinspektion

Engelsk titel:

Statistical and physical modeling for visual food inspection

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Ph.d.
Kurset udbydes under åben uddannelse
 

Skemaplacering:

Forår
Der planlægges 15 samlinger i perioden september 2012 til maj 2013

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Seminarrække hvor de studerende præsenterer videnskabelige artikler.

Kursets varighed:

[Kurset følger ikke DTUs normale skemastruktur]

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Overordnede kursusmål:

Formålet med dette kursus er at deltagerne tilegner sig avancerede teknikker til visuel fødevareinspektion på ph.d. niveau. Fødevarers udseende kan relateres til fødevarekvalitetsmål, og avancerede statistiske metoder er nødvendige for at drage slutninger om disse egenskaber. Et andet vigtigt element er at forstå den fysiske spredning af lys som bestemmer fødevarers udseende. I løbet af kurset læses litteratur som dækker emnerne fødevareinspektion, avancerede statistiske værktøjer og fysisk modellering af lysspredning. Der planlægges 10 to-timers møder, hvor de studerende på skift får en præsentationsopgave på omkring 20 minutter, således at møderne dækker litteraturen. Resten af mødetiden bruges til diskussion af dagens litteratur.

Overordnet set skal kurset tjene som inspiration til forskning i visuel fødevareinspektion og øge kompetenceniveauet hos de ph.d.-studerende som deltager.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Anvende avancerede statistiske inferensmodeller. Bl.a. sparse feature selection, klassifikations- og regressionsmodeller.
  • Anvende avancerede billedoptagningsteknikker til fødevareinspektion.
  • Anvende lysspredningsteori, bl.a. Lorenz-Mie teori, til at forbinde fødevareegenskaber og -indhold til specifikke varers udseende.
  • Udvælge relevante fysiske modeller til simulering af lystransport i biologiske prøver.
  • Udvælge vigtige billedkendetegn (features) til fødevareinspektion og beslutte hvordan disse kendetegn findes i billeder.
  • Anvende hyperspektrale teknikker til fødevareinspektion.
  • Identificere vigtige fødevarekvalitetsmål som kan måles i billeder.
  • Anvende state-of-the-art teknikker til computervision baseret fødevareinspektion.

Kursusindhold:

Kurset bygges op om videnskabelige artikler. Nedenstående litteratur anvendes, eller lignende artikler inden for kursets emneområde.

Litterature:
Hastie, T., Tibshirani, R., Friedman, J., og Franklin, J. (2009): The elements of statistical learning: data mining, inference and prediction. Springer. Selected chapters.
Sun, D. W. (2010): Hyperspectral imaging for food quality analysis and control. Academic Press/Elsevier. Selected chapters.
Jensen, H. W., Marschner, S. R., Levoy, M., og Hanrahan, P. (2001): A practical model for subsurface light transport. Proceedings of ACM SIGGRAPH 2001, pp. 511-518.
Gowen, A. A., O'Donnell, C. P., Cullen, P. J., Downey, G., og Frias, J. M. (2007): Hyperspectral imaging - an emerging process analytical tool for food quality and safety control. Trends in Food Science & Technology 18(12), pp. 590-598.
Frisvad, J. R., Christensen, N. J., og Jensen H. W. (2009): Predicting the appearance of materials using Lorenz-Mie theory. Unpublished manuscript.
Hielscher, A. H., Mourant, J. R., og Bigio, I. J. (1997): Influence of particle size on the diffuse backscattering of polarized light from tissue phantoms and biological cell suspensions. Applied Optics 36(1), pp. 125-135.
Kim, Y. L., Liu, Y., Wali, R. K., Roy, H. K., Goldberg, M. J., Kromin, A. K., Chen, K., og Backman, V. (2003): Simultaneous measurement of angular and spectral properties of light scattering for characterization of tissue microarchitecture and its alterations in early precancer. IEEE Journal of Selected Topics in Quantum Electronics 9(2), pp. 243-256.

Kursusansvarlig:

Rasmus Larsen , Bygning 324, rum 113, Tlf. (+45) 4525 3415 , rlar@dtu.dk
Anders Bjorholm Dahl , Tlf. (+45) 3819 5807 , abda@dtu.dk
Line Katrine Harder Clemmensen , Bygning 324, rum 220, Tlf. (+45) 4525 3764 , lkhc@dtu.dk
Jeppe Revall Frisvad , Bygning 321, rum 210, Tlf. (+45) 4525 3358 , jerf@dtu.dk

Institut:

01 Institut for Matematik og Computer Science

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 02. maj, 2013