2013/2014

02204 Design af asynkrone kredsløb

Engelsk titel:

Design of Asynchronous Circuits

Sprog:

Point( ECTS )

5

Kursustype:

Kandidat
Kurset udbydes under åben uddannelse
 

Skemaplacering:

F2A (man 13-17)

Undervisningens placering:

Campus Lyngby

Undervisningsform:

Forelæsninger og opgaveregning. Mindre afsluttende projekt.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

Ingen eksamen i den ordinære eksamensperiode

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

49425

Pointspærring:

Anbefalede forudsætninger:

,

Overordnede kursusmål:

At introducere deltagerne til asynkrone kredsløb. Dette omfatter primært kredsløb som opererer helt uden et kloksignal, meb også såkaldt globalt-asynkrone lokalt-synkrone kredsløb, dvs. synkrone kredsløb med flere uafhængige klokdomæner. Kurset vil motivere brugen af asynkrone kredsløb, og formidle grundlæggende begreber og teorier, således at deltagerne bliver i stand til: (1) at konstruere beregnings- og kontrolkredsløb, og (2) at læse og forstå litteraturen på området.

Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Vurdere og redegøre om der med fordel kan anvendes asynkrone kredsløb i forbindelse med realiseringen af et digitalt kredsløb til en given applikation – herunder hvilken betydning det får for kredsløbets egenskaber (energi, hastighed, areal, etc.).
  • Realisere gængse handshake komponenter som benytter gængse handshake protokoller.
  • Specificere og konstruere ”speed-independent” kontrolkredsløb ved anvendelse af relevante designmetoder og CAD-værktøjer.
  • Konstruere mindre beregningskredsløb ved manuelt at sammensætte såkaldte handshake komponenter.
  • Vurdere hvilken handshakeprotokol det vil være mest hensigtsmæssig at anvende i en given situation.
  • Redegøre for hvad det vil sige at et kredsløb er ”speed-independent” eller ”delay-insensitive” og kan analysere hvorvidt mindre (kontrol)kredsløb besidder en af disse egenskaber.
  • Analysere og optimere hastigheden af mindre kredsløb, som er opbygget af handshake komponenter; dels på baggrund af kvalitative ræsonnementer og dels på baggrund af egentlige kvantitative beregninger.
  • Redegøre for de problemer (metastabilitet og synkronisering) der er forbundet med at kommunikere mellem flere klok domæner, anvise mulige løsninger, og ræsonnere om disses ydeevne og pålidelighed.

Kursusindhold:

Motivation for brugen af asynkrone kredsløb. Grundlæggende begreber, kommunikationsprotokoller og kredsløb. Analyse af hastighed: kvantitativt og kvalitativt (latenstid, bølgelængde og cyklustid). Grundlæggende teoretiske begreber: klassifikation (self-timed, speed-independent, delay-insensitive), hazard, isokrone signal-forgreninger og arbitrering. Kontrol kredsløb: syntese af hastighedsuafhængige kredsløb ud fra 'signal transition graph' specifikationer. Beregningskredsløb: konstruktion af effektive beregningskredsløb med indikation af afslutning. Sammenhæng mellem kommunikationsprotokoller og tilhørende kredsløbsrealisering. Design strategier/metoder: Statiske 'data-flow' strukturer og syntese fra hardwarebeskrivende sprog. Globalt asynkrone lokalt synkrone systemer, herunder digitale kredsløb med flere klokdomæner. Synkronisering ved overførsel af data mellem uafhængige klokdomæner. Eksempler: Udvalgte (kommercielle) asynkrone IC'er. Forskningsperspektiver.

Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk

Kursusansvarlig:

Jens Sparsø , Bygning 322, rum 215, Tlf. (+45) 4525 3747 , jspa@dtu.dk

Institut:

01 Institut for Matematik og Computer Science

Kursushjemmeside:

http://www.compute.dtu.dk/courses/02204

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 30. maj, 2013