2012/2013

28871 Produktion af biobrændstoffer

Engelsk titel: 


Production of Biofuels

Sprog:


Point (ECTS )


10

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus
Kurset udbydes under åben uddannelse


Skemaplacering:

F2A og F2B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, grupperegning, casearbejde, ekskursion

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F2A,   E2A 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

27584, 45501

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

,

Overordnede kursusmål:

Kursets mål er at kvalificere de studerende til at anvende tidligere erhvervet viden i mikrobiologi og procesteknik til bæredygtig biologisk omsætning af forskellige biomasser til biobrændsler såsom biogas, biohydrogen og bioethanol. Det primære fokus vil være på produktionsproces-beskrivelse of vurdering af bæredygtighed og gennemførlighed af produktion i en given kontekst. Forhindringer og mulige løsninger for den tekniske implementering af bæredygtig produktion af biobrændsler fra forskellige biomasseressourcer analyseres i forbindelse med case-arbejde.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forstå betydningen af bæredygtighedsaspekter i forbindelse med produktion af biofuels fra forskellige biomasser
  • Identificere karakteristika af biomasser fra forskellige ressourcer
  • Beskrive de forskellige mikrobielle processer for omdannelse af forskellige biomasseressourcer til velegnet biobrændsel
  • Beregne det teoretiske potentiale for forskellige biomasseressourser til velegnet biobrændsel
  • Forklare flaskehalse og/eller hæmningseffekter for de forskellige biomasse-biobrændselomsætningsprocesser
  • Identificere muligheder for procesoptimering for at opnå økonomisk rentabel produktion
  • Designe innovative produktionsprocesser for omdannelse af en given biomasseressource til egnet biobrændstof
  • Evaluere bæredygtigheden af biobrændsler fra forskellige biomasser i et livscyklusperspektiv med fokus på drivhusgas-emissioner og energiforbrug (EROI)

Kursusindhold:

Kurset beskæftiger sig med bæredygtig biologisk omsætning af forskellige biomasser til biobrændsler såsom biogas, biohydrogen og bioethanol. Det omfatter definition af koncept for bioenergiproduktion og bæredygtighed, biomassekarakterisering, kortlægning af biomasseressourcer for produktion af biobrændstof, mikrobielle processer ved produktion af biobrændsler, flaskehalse og hæmningseffekter, procesoptimering og opskalering.
Det primære fokus vil være på produktionsproces-beskrivelse of vurdering af bæredygtighed og gennemførlighed af produktion i en given kontekst (faktorer som geografisk placering, biomasseresource, økonomiske forhold osv). I bedømmelsen af gennemførlighed indgår det biokemiske potentiale af produktionen, opskalering, effektivitet, udbytter osv. Forhindringer og mulige løsninger for den tekniske implementering af bæredygtig produktion af biobrændsler fra forskellige biomasseressourcer (så som gylle, spildevandsslam, organisk fraktion af husholdningsaffald, restprodukter fra landbruget, energiafgrøder osv) analyseres i forbindelse med case-arbejde. I case-arbejdet indgår også evaluering af bæredygtigheden af biobrændsler fra forskellige biomasser i et livscyklus perspektiv med vægt på drivhusgas-emisioner og energiforbrug (EROI)


Bemærkninger:

Undervisning foregår efter Cooperative Learning princippet, og derfor bliver grupperne dannet af den ansvarlige for kurset.


Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Dette kursus giver den studerende en mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk/kursustilmelding.aspx


Kursusansvarlig:

Hanne Østergård, Risø Byg 301, stue, S10, (+45) 4677 4111, haqs@kt.dtu.dk  
Pablo Kroff, 301, pdkr@kt.dtu.dk  

Institut:

28 Institut for Kemiteknik

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Bioethanol, biogas, biohydrogen, bæredygtighed, biobrændstof
Sidst opdateret: 28. november, 2012