2012/2013

25311 Fiskerioceanografi

Teknologisk Specialiseringskursus, Akvatisk Videnskab og Teknologi

Engelsk titel: 


Fisheries Oceanography

Sprog:


Point (ECTS )


5

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus
Kurset udbydes under åben uddannelse


Skemaplacering:

E2B

 

Undervisningsform:

Undervisningen vil basere sig på:
• Forelæsninger og gæsteforelæsninger.
• Mundtlige fremlæggelser.
• Øvelser, både individuelle og i grupper.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E2B 

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Ønskelige forudsætninger:


Deltagerbegrænsning:

Minimum  5, Maksimum:  
 

Overordnede kursusmål:

Kursets mål er at give deltagerne en basal forståelse af hvordan oceanografiske og marine økosystemprocesser påvirker og interagerer med fisks økologi (fx produktivitet, overlevelse, geografisk fordeling) og fiskerier. Kurset vil lægge hovedvægten på interaktionen mellem naturlig og menneskeskabt klimavariation/ændring, fiskeri og eutrofiering og vil bygge på den viden og de principper der er erhvervet i uddannelsens forudgående kurser.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forklare hvordan oceanografiske variable (temperatur, salinitet, osv.) og processer (fx storme, fronter, upwelling, osv.) påvirker fisks økologi.
  • Beskrive principperne bag anvendelsen af æg- og larveproduktionsestimater til at bestemme bestandsstørrelser og hvordan de hertil knyttede indsamlingsmetoder påvirkes af oceanografisk variabilitet.
  • Beregne fiskelarvers fødeindtag og fødebehov på individ og bestandsniveau ved hjælp af data om adfærd, bioenergetik og miljøparametre.
  • Tilbageregne fødselsdag og fødested ved hjælp af larveotolitter og forklare hvordan denne type information er nyttig i forbindelse med rekrutteringsstudier (fx ved non-random dødelighed).
  • Identificere funktionelt forskellige grupper af prædatorer på fiskeæg, fiskelarver og juvenile fisk.
  • Bruge viden om dødelighedsrater, vækstrater og oceanografiske processer til at forudsige rekruttering til fiskebestande.
  • Beskrive hvordan miljøets variation kan interagere med fiskeri og påvirke fiskebestandes og fiskesamfunds størrelse, geografiske udbredelse og produktivitet.
  • Beskrive hvordan fiskebestandsdynamik påvirkes af abiotiske og biotiske oceanografiske miljøforhold og forklare de underliggende mekanismer.

Kursusindhold:

Kurset vil forklare og fortolke hvordan oceanografiske processer påvirker fiskebestandes produktion og udbredelse. Deltagerne vil lære hvordan de forskellige fysiske processer og mekanismer (såsom storme og ekstreme miljøforhold) påvirker fiskeæg, fiskelarver, juvenile og voksne fisk, og hvordan disse processer kan gøre fiskebestande mere eller mindre følsomme overfor menneskelige aktiviteter, såsom fiskeri og eutrofiering. Forelæsningerne vil i starten handle om de vigtigste principper og paradigmer indenfor fiskerioceanografi, for derefter at fokusere på fiskelarvernes fødeøkologi og dødelighed (forårsaget fx af fisk og gopler), og endelig omhandle hvordan havmiljøet påvirker de højere niveauer af biologisk organisation (såsom fisks biodiversitet, biogeografi, og trofiske rolle). Kurset vil dække principper og processer fra individ til bestands- og fiskesamfundsniveau, og fra lille til stor tidsmæssig og geografisk skala. Deltagerne vil lære hvordan viden om specifikke processer kan bruges til at rådgive om hvordan man kan bevare og forvalte fiskebestande og marine økosystemer. Kurset vil inkludere øvelser i modellering og statistisk databehandling og indgående analysere fiskeriets og havmiljøets påvirkning af 2-3 udvalgte fiskebestande og fiskesamfund.


Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk/kursustilmelding.aspx


Kursusansvarlig:

Brian MacKenzie, (+45) 3588 3445, brm@aqua.dtu.dk  

Institut:

25 Institut for Akvatiske Ressourcer

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 5. juli, 2012