At deltegerne bibringes kompetencer indenfor råvareegenskaber og fødevareproduktion på et niveau så de vil kunne designe og gennemføre et kontrolprogram i fødevareindustrien. At de studerende opnår viden om, hvad der vil være relevant at analysere, samt gennemskue hvor en hensigtsmæssige prøveopsamling skal foretages. At råvare- og produktegenskaber kan relateres til efterfølgende produkt kvalitet og hygiejne.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Illustrere opbygning af et produktionssystem med diverse "enhedsoperationer"
Skitsere råvaretypers kvalitetsmæssige og sikkerhedsmæssige egenskaber
Fastsætte hensigtsmæssig behandling af råvarer
Identificere kritiske kontrolpunkter for kvalitet og sikkerhed
Udvælge og forklare relevante kontrolanalyser
Gengive procedure for ISO-certificering
Finde og beskrive anvendelse af de mest relevante ISO-standarder
Beskrive principperne bag HACCP
Diskutere vigtigheden af general hygiejne og rengøringseffektivitet i en produktion
Kursusindhold:
Kursusdeltagerne bliver bekendt med følgende emner: * Generel opbygning af et produktionssystem med diverse “enhedsoperationer”. * ISO-standarder og ISO-certificering. * Råvaretyper, deres kvalitetsmæssige egenskaber, behandling og sikkerhedsaspekter. * Analyser af råvareengenskaber, indhold og kvalitet. * Personlig hygiejne og test af rengøringseffektivitet i produktionen. * Kritiske kontrolpunkter for kvalitet og sikkerhed (inkl. HACCP). * Hvor det er oplagt eller fordelagtigt at foretage kontrolanalyser.
Litteratur:
Andersen,P.E. (1995) "Introduktion til Vore levnedsmidler", bind 7 "Kvalitetsfaktorer". Polyteknisk Forlag. - udgået fra forlag, der søges tilladelse til kopiering.