2012/2013

23961 Fødevareproduktion, råvarer og hygiejne

Engelsk titel: 


(No English title)

Sprog:


Point (ECTS )


7.5

Kursustype:   

Diplomkursus


Skemaplacering:

E2B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger og regneøvelser samt miniprojekter.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E2B 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:


Overordnede kursusmål:

At deltegerne bibringes kompetencer indenfor råvareegenskaber og fødevareproduktion på et niveau så de vil kunne designe og gennemføre et kontrolprogram i fødevareindustrien. At de studerende opnår viden om, hvad der vil være relevant at analysere, samt gennemskue hvor en hensigtsmæssige prøveopsamling skal foretages. At råvare- og produktegenskaber kan relateres til efterfølgende produkt kvalitet og hygiejne.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Illustrere opbygning af et produktionssystem med diverse "enhedsoperationer"
  • Skitsere råvaretypers kvalitetsmæssige og sikkerhedsmæssige egenskaber
  • Fastsætte hensigtsmæssig behandling af råvarer
  • Identificere kritiske kontrolpunkter for kvalitet og sikkerhed
  • Udvælge og forklare relevante kontrolanalyser
  • Gengive procedure for ISO-certificering
  • Finde og beskrive anvendelse af de mest relevante ISO-standarder
  • Beskrive principperne bag HACCP
  • Diskutere vigtigheden af general hygiejne og rengøringseffektivitet i en produktion

Kursusindhold:

Kursusdeltagerne bliver bekendt med følgende emner:
* Generel opbygning af et produktionssystem med diverse “enhedsoperationer”.
* ISO-standarder og ISO-certificering.
* Råvaretyper, deres kvalitetsmæssige egenskaber, behandling og sikkerhedsaspekter.
* Analyser af råvareengenskaber, indhold og kvalitet.
* Personlig hygiejne og test af rengøringseffektivitet i produktionen.
* Kritiske kontrolpunkter for kvalitet og sikkerhed (inkl. HACCP).
* Hvor det er oplagt eller fordelagtigt at foretage kontrolanalyser.


Litteratur:

Andersen,P.E. (1995) "Introduktion til Vore levnedsmidler", bind 7 "Kvalitetsfaktorer". Polyteknisk Forlag. - udgået fra forlag, der søges tilladelse til kopiering.


Kursusansvarlig:

Michael Engelbrecht Nielsen, 221, 066, (+45) 4525 4906, mice@food.dtu.dk  

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 24. april, 2012