2012/2013

23931 Tværfagligt projekt (kemi)

Engelsk titel: 


Project course (chemistry)

Sprog:


Point (ECTS )


10

Kursustype:   

Diplomkursus


Skemaplacering:

F5A og Juni

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, gruppearbejde, praktiske øvelser, rapportskrivning

Kursets varighed:

13-uger + 3-uger

Eksamensplacering:

Særlig dag 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Obligatoriske forudsætninger:

,

Ønskelige forudsætninger:

,

Overordnede kursusmål:

Kursets mål er at videreudvikle de studerendes analytiske evner opnået i 1. semester. Ved hjælp af case stories introduceres fødevarernes betanddele, vitaminer, mineraler og fødevareforureninger til de studerende. Kursets bærende element er en introduktion til kemiske analyser og den analytiske tankegang. Praktiske øvelser og teori supplerer hinanden til forståelsen af anvendelsen af kvalitetssikrede data. De studerendes evner til at udføre en saglig afrapportering af kemiske analyser såvel på skrift som i tale videreudvikles.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive fødevarernes hovedkomponenter
  • Beskrive hvordan kemisk fødevareanalyse planlægges
  • Redegøre for og anvende kvalitetssikring i analytiske problemstillinger
  • Konstruere en relevant analyseserie under hensyntagen til kvalitetssikringsparametre
  • Søge og anvende faglitteratur til konstruktion af en rapport
  • Konstruere en resultat rapport på baggrund af egne data og relatere data til fag litteratur
  • Præsentere egne rapporter og resultater mundtligt
  • Diskutere andres resultater og emner ved udførelsen af opponent opgaver på medstuderendes fremlæggelse
  • Udføre beregning og vurdering af analyseresulter

Kursusindhold:

Med udgangspunkt i en menu introduceres jord til bord konceptet og emner som ønskede og uønskede stoffer i fødevarer relateres til den generelle fødevaresikkerhed. Under fødevaresikkerhed undervises i adgang til gældende lovgivning, standardiseret analysemetoder og fødevarekontrol generelt. Hovedparten af kurset er en introduktion til analytisk kemi og bestanddele som prøveudtagning, kvalitetssikring og praktiske kemiske analyser er vigtige elementer i kurset. Der udarbejdes en teoretisk rapport baseret på et litteraturstudie samt en rapport over udførte laboratorieanalyser og databehandling. Præsentation og aktiv diskussion af de øvrige studerendes emner er ligeledes et vigtigt element i vurderingen af kemiske fødevareanalyser.


Bemærkninger:

Det forudsættes at alle laboratorieøvelser er bestået for at kunne gå til eksamen den sidste dag i 3-ugersperioden


Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk/kursustilmelding.aspx


Kursusansvarlig:

Lene Duedahl-Olesen, AB 4, (+45) 3588 7470, lduo@food.dtu.dk  

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

analytisk kemi, fødevarekontaminanter, fødevarekontrol, fødevaresikkerhed
Sidst opdateret: 15. januar, 2013