2012/2013

23661 Smag på toksikologien! Kemiske stoffer og sundhed

Engelsk titel: 


A Taste of Toxicology! Chemicals and Health

Sprog:


Point (ECTS )


5

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus
Kurset udbydes under åben uddannelse


Skemaplacering:

Januar

 

Undervisningsform:

Forelæsninger og projekt arbejde. Belastning mellem forelæsninger og projekt arbejde er 25:75

Kursets varighed:

3-uger

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:


Deltagerbegrænsning:

Minimum  10, Maksimum:  
 

Overordnede kursusmål:

Toksikologi er læren om giftstoffer. Formålet med kurset er at give de studerende en forståelse for, hvordan kemiske stoffer i vores fødevarer, forbrugerprodukter og miljøet kan skade vores sundhed, og hvordan dette undersøges.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forstå grundlæggende aspekter af toksikologi
  • Beskrive specifikke toksikologiske effekter
  • Analysere design af toksikologiske forsøg
  • Forstå principper for anvendelse af alternativer til dyreforsøg, herunder celle- og computerbaserede metoder
  • Anvende viden om udvikling af kræft i toksikologiske vurderinger
  • Anvende viden om allergi i toksikologiske vurderinger
  • Anvende viden om reproduktionstoksicitet i toksikologiske vurderinger
  • Forstå principper for toksikologisk risikovurdering
  • Syntetisere en kortfattet rapport og en præsentation, der demonstrerer de ovennævnte læringsmål om et toksikologisk problem samt fungere som opponent ved andre studerendes fremlæggelser

Kursusindhold:

Vores mad, forbrugerprodukter og miljøet indeholder kemiske stoffer i stort omfang. Er det sundhedsmæssigt trygt, at vi udsættes for de mange kemiske stoffer, f.eks. i kosttilskud, grillmad eller kosmetik. Hvordan kan kemiske stoffer skade vores sundhed, og hvordan undersøger vi det? Bliv klogere på disse og lignende spørgsmål i dette kursus. Kurset vil gennemgå hvilke typer forsøg der anvendes: celleforsøg, dyreforsøg, epidemiologiske undersøgelser og computermodeller baseret på kemiske strukturer. Vi vil bl.a. komme ind på, hvordan vi undersøger, om et kemisk stof kan skade vores evne til at få sunde børn eller kan forårsage allergi eller kræft. Ud over den teoretiske undervisning består kurset af projektarbejde, hvor der arbejdes med et specifikt toksikologisk problem. Hver gruppe skriver og fremlægger en rapport og fungerer som opponent ved de andre gruppers fremlæggelser.


Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk/kursustilmelding.aspx


Kursusansvarlig:

Håkan Vigre, H, 115, (+45) 3588 7069, hvig@food.dtu.dk  
Max Hansen, G, 225, (+45) 3588 7519, mxha@food.dtu.dk  
Anoop Kumar Sharma, G, 212, (+45) 3588 7605, aksha@food.dtu.dk  

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Sundhed, toksikologi, kemikalier, fødevarer, forbruger produkter, miljø, in vitro, in vivo
Sidst opdateret: 20. juni, 2012