2011/2012

33336 LabChip-2: Fysik i Lab-on-a-chip systems

Engelsk titel: 


LabChip-2: Physics of Lab-on-chip systems

Sprog:


Point (ECTS )


5

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus
Kurset udbydes under åben uddannelse


Skemaplacering:

E4B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, numeriske øvelser, demonstrationseksperimenter, eksperimentelle øvelser, samt enkelte teoretiske opgaver. Kurset afsluttes ved at du, med udgangspunkt i et litteratur-studie eller en given problemstilling, skal beskrive et case og arbejde selvstændigt med de teknikker du har lært i den første del. Sidste del afsluttes med udfærdigelse af en rapport.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E4A,   E4B 

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Ønskelige forudsætninger:


Deltagerbegrænsning:

Minimum  5, Maksimum:  30
 

Overordnede kursusmål:

En lab-on-a-chip (LOC) er en enhed som integrerer og nedskalerer en eller flere laboratorie funktioner på en enkelt mikro-chip. I LOC's kan håndteres ekstremt små væskemængder (mikrostrømning) helt ned til pico liter området.

Det er kursets overordnede mål, at du med en fysik-relateret tilgang til stoffet bliver i stand til at forstå virkemåden af udvalgte lab-on-a-chip systemer. Endvidere er det målet at du bliver i stand til numerisk at modellere og designe lab-on-a-chip systemer.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Benytte numerisk simulering af mikrofluide systemer til at designe og modellere systemer til separation og mixing.
  • Benytte Henry's lov til at håndtere luftbobleproblemet i mikrofluide systemer.
  • Udnytte kapilarkræfter i mikrofluide systemer til design af kanaler til kapilarfyldning og design af kapilarstop.
  • Udnytte elektrokemiske reaktioner i saltvand og fænomener som Helmholtz dobbeltlag til at opstille elektriske kredsløbsmodeller for elektroderne.
  • Fortolke data optaget ved impedansspektroskopi, herunder kunne fortolke Nyquist grafer.
  • Benytte numerisk simulering på elektrohydrodynamiske fænomer som elektroosmose, elektroforese, samt dielektroforese i lab-on-a-chip systemer.
  • Opstille matematiske modeller for udvalgte aspekter af biofysiske fænomener, herunder osmolaritet og Nernsts ligning, elektroporation, ion-kanaler og eksocytose.
  • Benytte ækvivalente kredsløbsmodeller til estimering af væsketransport i lab-on-a-chip systemer.
  • Vælge de mest hensigtsmæssige eksperimentelle metoder, herunder pumpeprincipper i eksperimenter med lab-on-a-chip systemer.
  • Vælge de mest hensigsmæssige forholdsregler til følsomme elektriske målinger, herunder jordforbindelser og effektiv skærmning mod elektromagnetisk støj.

Kursusindhold:

Med udgangspunkt i udvalgte lab-on-a-chip systemer (dvs. f.eks. til celle manipulation og separation af biomolekyler) og numerisk simulering vil du få en indgående forståelse af fysikken bagved lab-on-a-chip systemerne. I første del af kurset vil du få gennemgået de forskellige relevante teknikker. Med udgangspunkt i et litteratur-studie eller en given problemstilling vil du i sidste del af kurset udfærdige en rapport, som danner grundlag for den endelige eksamination.



Litteratur:

Henrik Bruus, ”Theoretical Microfluidics”, Oxford, samt
Forelæsningsnoter


Bemærkninger:

Dette kursus vil give dig praktisk erfaring i brugen af metoder til design, modellering og brug af lab-on-chip systemer. Endvidere vil du få indsigt i forskningsarbejdet inden for lab-on-a-chip ved DTU Nanotech. Endelig vil kurset give dig et godt udgangspunkt for at gå i gang med et eksamensprojekt omhandlende lab-on-a-chip systemer.


Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk/kursustilmelding.aspx


Kursusansvarlig:

Rafael J. Taboryski, 423, 010, (+45) 4525 8155, rafael.taboryski@nanotech.dtu.dk  
Fridolin Okkels, 345E, 250, (+45) 4525 5749, fridolin.okkels@nanotech.dtu.dk  

Institut:

33 Institut for Mikro- og Nanoteknologi

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 23. juni, 2011