Kursets overordnede mål er at give de studerende viden om teoretiske og praktiske aspekter af enzymatisk biomasse oparbejdning. Kursets emne spænder fra plantecellevæggens sammensætning, avanceret analyse af plantecellevægge og - konsittuenter, over enzymers funktion ved modifikation af cellevægge, til hvordan enzymprocesser designes for effektiv degradering/modifikation af plantecellevæggen, samt hvordan enzymer udvikles og produceres ved fermenteringsprocesser. De faglige kompetencer sigter primært mod anvendelser i bioteknologisk forskning.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Forklare den molekylære sammensætning og struktur af plantecellevægge og forskellige typer plantecellevægspolymerer, herunder cellulose, ligning, hemicellulose og pektin
Skitsere enzymatiske mekanismer ved modifikation og nedbrydning af plantecellevægspolymerer.
Forklare synergi og enzym-substratinteraktioner ved oparbejdning af biomasse.
Definere klassifikation og grundegenskaber for hovedklasserne af mikrobielle enzymer, der har aktivitet på plantecellevægspolymere, samt kunne klassificere enzymer i dette systems.
Beskrive det teoretiske grundlag og udvælge state
Forklare hvordan enzymer kan udvikles ved molekylærbiologiske metoder og produceres ved fermenteringsprocesser
-
-
Kursusindhold:
Strukturelle modeller for plantecellevægge og molekylære strukturer i cellevægge, herunder linocellulose i plantemateriale. Enzymmekanismer, herunder kooperation, synergi, non-produktiv adsorbtion ved enzymatisk hydrolyse of non-stivelses planteplantepolysaccharider og linocellulose. Xylanaser, cellulaser, pektinaser, og øvrige plantecellepolysaccharid modificerende aktiviteter: Assays og tilhængelige substrater. metodologiske aspekter: Praktiske metoder til separation og analyse af forskellige poly- og oligosaccharider. Avancerede metoder til karaktertisering af enzymmekanismer, hydrolyseprofiler, substratstruktur. Karakterisering og klassificering af glycosyl hydrolaser. Enzymproducerende mikroorganismer og molekylærbiologisk evolution af enzymer. Introduktion til fagområdets "hot topics".
Bemærkninger:
Kurset indgår i kursusporteføljen for "The Marie Curie ITN Lean Green Food Program"
Mulighed for GRØN DYST deltagelse:
Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk/kursustilmelding.aspx