2011/2012

27732 Ernæring

Engelsk titel: 


Human Nutrition

Sprog:


Point (ECTS )


5

Kursustype:   

Civil- Grundlæggende kursus
Levnedsmiddel
Kurset udbydes under åben uddannelse


Skemaplacering:

E3A

 

Undervisningsform:

Forelæsninger og grupperegning

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E3A,   F3A 

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

25773

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

,

Overordnede kursusmål:

At give den studerende basal viden indenfor human ernæring på et biokemisk og fysiologisk grundlag og at relatere ernæring til sundhed.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Redegøre for fordøjelsessystemets opbygning og funktionerne af de enkelte organer.
  • Beskrive de 6 næringsstofsklasser.
  • Beskrive omsætning i tarmen, absorption, transport i kroppen, lagring og udskillelse af de seks næringsstofklasser.
  • Evaluere energiomsætningen i kroppen under forskellige forhold, og foretage beregninger på lettere problemstillinger vedr. energiomsætningen.
  • Vurdere effekten af mangel på udvalgte næringsstoffer indenfor hver næringsstofsklasse.
  • Relatere forskellige næringsstoffer til mangelsymptomer og livsstilsrelaterede sygdomme.
  • Vurdere ernæringsrelaterede problemstillinger og foreslå sammenhænge mellem symptomer og livsstil.
  • Sammenholde en særlig fysiologisk tilstand (fx graviditet, alderdom) med særlige ernæringsmæssige behov.

Kursusindhold:

Fødens behandling og passage gennem mave-tarmkanalen. Omsætning af kulhydrater, proteiner og lipider, herunder essentielle næringsstoffer, fibre samt proteiners biologiske værdi. Organismens energiomsætning, herunder fedmeproblematikken og energimetoder til at måle energiomforbrænding. Væske- og elektrolytstofskiftet. Mangelsygdomme, herunder specielt lidelser forårsaget af protein-, vitamin-, energi- og mineraldeficiens. Ernæringsbehov hos børn og svangre. Indførsel i sammenhængen mellem ernæring og livsstilsbetingede sygdomme, herunder hjerte-karsygdomme og sukkersyge. Fødevareallergi. Ernæringsbetingede sygdomme i udviklingslande kontra industrialiserede lande.


Bemærkninger:

Kurset udbydes kun på dansk.


Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk/kursustilmelding.aspx


Kursusansvarlig:

Lars Hellgren, 224, 020, (+45) 4525 2759, lih@bio.dtu.dk  

Institut:

27 Institut for Systembiologi

Deltagende institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Kulhydrater, fedt, protein, vitaminer, mineraler, energiomsætning
Sidst opdateret: 2. marts, 2012