2011/2012

23520 Design af fødevareproduktionssystemer

Engelsk titel: 


Food Process Design

Sprog:


Point (ECTS )


10

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus
Levnedsmiddel
Kurset udbydes under åben uddannelse


Skemaplacering:

F4A og F4B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, seminar, projektarbejde, hjemmeopgaver og øvelser.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F4A,   F4B 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

27520

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

,

Deltagerbegrænsning:

Minimum  6, Maksimum:  30
 

Overordnede kursusmål:

At sætte de studerende i stand til at dimensionere og planlægge fødevareproduktionsanlæg. Specielt fokuseres der på forståelsen af samspillet mellem ressourcer (inklusiv råvaren) og produktion samt processers indflydelse på slutproduktkvaliteten.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Anvende flowdiagramværkstøjer til at opnå et overblik over masse- og energistrømme i fødevareproduktionsanlæg.
  • Analysere et komplekst fødevareproduktionsanlæg og identificere de basale komponenter.
  • Identificere nøgleinteraktioner mellem produktkarakteristika og procesparametre for at opnå vide om virkningen af processer og produktkvalitet.
  • Forstå og definere kvalitetsparametre.
  • Anvende og vurdere forskellige værktøjer i relation til proces kontrol og optimering af processen / produktionen.
  • Udføre procesberegninger inklusiv økonomiske betragtninger på investerings- og driftsomkostninger.
  • Vurdere implementeringen af bæredygtige instanser i planlægningen og produktionen af fødevarer.
  • Validere beregninger og antagelser i relation til fødevareproduktion.
  • Design og evaluere et fødevareproduktionsanlæg.
  • Udarbejde en teknisk rapport baseret på dimensionering af et produktionsanlæg.
  • Præsentere overvejelser i relation til design af fødevareprocesser mundligt.

Kursusindhold:

Kurset har fokus på produktion af både faste- og flydende fødevarer. I kurset anvendes viden om procesteknologi (masse- og varmeoverførelse, strømningsmekanik, sammensætning af enhedsoperationer) ved beregninger, dimensionering og modellering af fødevareprocesanlæg. Konkret arbejdes der med projektering af fødevareproduktionssystemer, afdækning af væsentlige interaktioner mellem fremstillingsprocesser og produktegenskaber, industriens krav, projektering, sammenhænge mellem operationer i procesudstyr, og anvendelse af optimeringsværktøjer og kvalitetsstyringslogistik. De enkelte emner illustreres med eksempler i form af opgaver – både praktisk og teoretisk - samt case studier. Der vil være gæsteforelæsninger og blive arrangeret virksomhedsbesøg.


Bemærkninger:

Kurset henvender sig til studerende, der har gennemført en bacheloruddannelse, og som her har opnået viden om procesteknik, enhedsoperationer samt beregninger i relation til strømninger og varmeoverførsel. I forbindelse med virksomhedsbesøget må påregnes en hel dag ekskursion.


Mulighed for GRØN DYST deltagelse:

Kontakt underviseren for information om hvorvidt dette kursus giver den studerende mulighed for at lave eller forberede et projekt som kan deltage i DTUs studenterkonference om bæredygtighed, klimateknologi og miljø (GRØN DYST). Se mere på http://www.groendyst.dtu.dk/kursustilmelding.aspx


Kursusansvarlig:

Jens Adler-Nissen, 227, 140, (+45) 4525 2629, jadn@food.dtu.dk  
Stina Frosch, 227, 160, (+45) 4525 4922, sfro@food.dtu.dk  

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet
I tilfælde af mindre end 6 tilmeldte vil kurset blive gennemført som specialkursus.

Nøgleord:

Levnedsmiddel, produktion, kvalitet, enhedsoperation, modellering
Sidst opdateret: 24. februar, 2012