2011/2012

23215 Molekylære metoder til mikrobiologisk fødevaresikkerhed

Engelsk titel: 


Molecular Tools for Microbial Food Safety

Sprog:


Point (ECTS )


5

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus
Kurset udbydes under åben uddannelse


Skemaplacering:

Juni

 

Undervisningsform:

Teoretisk formidling med udgangspunkt i relevant og tidssvarende artikelsamling, efterfulgt af tilhørende teoretiske øvelser og laboratorieøvelser med journalføring

Kursets varighed:

3-uger

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Obligatoriske forudsætninger:

Faglige forudsætninger:

Ønskelige forudsætninger:


Deltagerbegrænsning:

Minimum  8, Maksimum:  14
 

Overordnede kursusmål:

Hvordan sikrer vi os at vore fødevarer er fri for sygdomsfremkaldende bakterier? Kan vi vide om der er Salmonella i svinekødet, virus i hindbærene og Campylobacter i kyllingen? Hvis vores mad viser sig at være fyldt med sygdomsfremkaldende mikroorganismer, kan vi så finde ud af hvordan de er havnet der? Kurset her giver den studerende grundigt kendskab til og forståelse for de molekylærbiologiske metoder der kan anvendes til påvisning, kvantificering og typning af fødevarebårne patogene mikroorganismer. Målet er at give den studerende det nødvendige teoretiske grundlag til på egen hånd at udføre relevante analyser i laboratoriet og opnå forståelse for emnerne ved at samle op på teori og opnåede resultater.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive og praktisk udføre følgende metoder i forbindelse med fødevaremikrobiologiske analyser: dyrkningsbaserede detektionsmetoder, DNA/RNA oprensning, PCR, gelelektroforese, real-time PCR, RT-PCR og DNA sekventering
  • Vurdere i hvilke analytiske sammenhænge molekylærbiologiske metoder er fornuftige værktøjer
  • Vurdere og beskrive hvilke fordele og ulemper brugen af molekylærbiologiske metoder kan have i forskellige sammenhænge
  • Anvende epidemiologiske typningsdata til udredning af smitteveje
  • Begå sig hensigtsmæssigt i det mikrobiologiske laboratorium
  • Afrapportere udførelsen og resultaterne fra fødevaremikrobiologiske laboratorieanalyser og knytte den relevante teori hertil
  • Føre en korrekt og fyldestgørende laboratoriejournalbog
  • Anvende div. molekylærbiologiske metoder

Kursusindhold:

På dette kursus kan du som studerende lære at bruge moderne molekylærbiologiske metoder til påvisning, kvantificering og typning af de vigtigste levnedsmiddelbårne patogener som Salmonella, Campylobacter, norovirus, Listeria og verotoxinproducerende E. coli (VTEC).
Følgende metoder gennemgås teoretisk og anvendes praktisk: Klassisk mikrobiologisk dyrkning, DNA/RNA oprensning, PCR, gelelektroforese, real-time PCR, RT-PCR, DNA sekventering, MLVA og PFGE.
Kursets opbygning sikrer at du som studerende først får formidlet den nødvendige teori, til derefter at udføre analysen i laboratoriet. Gennem hele kurset er der sat fokus på den studerendes forståelse af de emner der arbejdes med, gennem opsamling af teori og opnåede resultater vha. laboratoriejournalføring. Journalerne danner basis for udfærdigelsen af en afsluttende skriftlig rapport.


Kursusansvarlig:

Mathilde Hartmann Josefsen, H, 2.11.1, (+45) 3588 7355, mhjo@food.dtu.dk  
Charlotta Löfström, H, 2.10, (+45) 3588 7350, chalo@food.dtu.dk  

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Molekylære metoder, Fødevaremikrobiologi, Dektion, Kvanteficering, Typing
Sidst opdateret: 2. maj, 2012