2011/2012

23210 Antimikrobiel resistens og typning af bakterier

Engelsk titel: 


Antimicrobial Resistance and Typing of Bacteria

Sprog:


Point (ECTS )


5

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus


Skemaplacering:

Januar

 

Undervisningsform:

Laboratorieøvelser kombineret med mundtlig fremlæggelse af opnåede resultater med tilhørende teori. Undervisning, manual og foredrag vil være på engelsk

Kursets varighed:

3-uger

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Obligatoriske forudsætninger:

Faglige forudsætninger:

,

Ønskelige forudsætninger:


Deltagerbegrænsning:

Minimum  8, Maksimum:  18
 

Overordnede kursusmål:

Dette kursus vil introducere den studerende til anvendte metoder til typning af bakterier og detektion af antimikrobiel resistens. Foruden dette vil den studerende udføre laboratorieeksperimenter for at opnå tekniske færdigheder og nødvendig viden til at kunne forske i bakteriel spredning, antimikrobiel resistens samt transmission af resistens.

Ved brug af ”real life” historier vil den studerende blive introduceret til fordele og ulemper ved de anvendte metoder. Denne viden vil blive uddybet ved gæsteforelæsninger af eksperter indenfor typning og antimikrobiel resistens omkring antagelser og teorien bag de anvendte case historier.

Ydermere vil opbygningen af overvågningssystemer for antimikrobiel resistens blive gennemgået.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forstå de basale mekanismer i antimikrobiel resistens
  • Udfører standardiserede undersøgelser for antimikrobiel resistens
  • Forstå de teoretiske ideer bag typningsmetoder
  • Udfører både klassiske og molekylære typningsmetoder
  • Redegøre for opbygning af overvågningssystemer af forekomst af antimikrobiel resistens
  • Redegøre for betydningen af ikke humant forbrug af antimikrobielle stoffer for forekomst af resistens hos mennesker
  • Planlægge og gennemføre egne eksperimenter
  • Forholde sig kristisk til data præsenteret i videnskablige artikler
  • Samle og præsentere data opnået ved laboratorieeksperiments

Kursusindhold:

Dette kursus vil indeholde traditionelle fænotypske og genotypiske metoder for bakteriel typning (sero- og fagtypning) og detektion af antimikrobiel resistens (følsomhed overfor antimikrobielle stoffer).

Endvidere vil udvalgte molekylære metoder, blandt andet bånd-baserede PFGE typing og sekvensbasered MLST typning blive introduceret og udført. Endelig vil principperne for gentisk karakterisering af mobile DNA elementer (med udgangspunkt i plasmider) blive udført og opbygningen af overvågningssystemer introduceret.

Teorien bag de praktiske øvelser vil blive intorduceret i forelæsninger af kursets lærer samt gæsteforelæsere og uddybet i form af supplerende faglitteratur.

Teoretisk øvelser er planlagt hver morgen for at aktivere detagere til metodiske og forståelsesmæssige løsninger af problemer.

For at gøre kurset mere interessant og stimulerende vil praktiske øvelser være bygget som case stories omkring real life situationer (problem baseret indlæring). Disse historier vil fukusere på antimikrobiel resistenste bakterier af klinisk vigtighed.

Tre dage vil være afsat til udarbejdning og fremlæggelse udført af de studerende over et emne inden for pensum.


Kursusansvarlig:

Frank Møller Aarestrup, 204, 038, (+45) 3588 6281, fmaa@food.dtu.dk  
Henrik Hasman, 204, 058, (+45) 3588 6347, hhas@food.dtu.dk  

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Antimikrobiel resistens, typings metoder for bakterier, overvågningssystemer
Sidst opdateret: 24. februar, 2012