2010/2011

26422 Biomolekylær kemi

Engelsk titel: 


Biomolecular Chemistry

Sprog:


Point (ECTS )


5

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus
Kurset udbydes under åben uddannelse


Skemaplacering:

E3A

 

Undervisningsform:

1 modul om ugen. Forelæsninger og opgaveregning.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E3A,   F3A  Mundtlig reeksamen om sommeren.

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:

,

Overordnede kursusmål:

At give en introduktion til fremstilling af naturens primære byggeblokke ved syntesekemi og værdien af disse metoder. Desuden fokuseres der på kemisk biologi, f.eks. at forstå hvordan og hvorfor biomolekyler interagerer med lipidmembraner.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Navngive naturens byggesten og derivater heraf
  • Redegøre for den tredimensionelle struktur af peptider og proteiner
  • Redegøre for lipiders egenskaber i forhold til biologiske membraner
  • Udvælge passende beskyttelsesgrupper til monosakkarider og aminosyrer i relation til anvendelse i syntese
  • Designe synteser af lipider med behørigt valgt af metoder og beskyttelsesgrupper
  • Designe synteser af oligosakkarider
  • Designe fastfase synteser af peptider
  • Redegøre for værdien af syntetiske oligo- og polymerer i biologi

Kursusindhold:

At forstå funktionelle aspekter af naturens byggeblokke fra et kemisk perspektiv. For eksempel: hvorfor er proteiners sekundære struktur følsom overfor pH og temperatur; hvorfor danner lipider spontant bilagsstrukturer?
Struktur, funktion og nomenklatur af de primære metabolitter. Selektive reaktioner på de funktionelle grupper i disse molekyler. Beskyttelsesgrupper og deres anvendelse i syntese af biomolekyler. Koblingsmetoder herunder automatiserede teknikker hvorved monosakkarider og aminosyrer kan omdannes til henholdsvis oligosakkarider og peptider. Kemiske egenskaber af disse produkter og deres betydning for biologi og biologisk forskning.


Litteratur:

Sewald, Norbert/Jakubke, Hans-Dieter
Peptides: Chemistry and Biology 2nd ed. ISBN-13:978.3.527-31867-4 Wiley-VCH, Weinheim.
og Lindhorst, Thisbe K.
Essentials pf Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 3rd ed
ISBN-13: 978-3-527-31528-4 - Wiley-VCH, Weinheim


Kursusansvarlig:

Thomas Lars Andresen, 423, 106, (+45) 4525 8168, thomas.andresen@nanotech.dtu.dk  
Mads Hartvig Clausen, 201, 120, (+45) 4525 2131, mhc@kemi.dtu.dk  

Institut:

26 Institut for Kemi

Deltagende institut:

33 Institut for Mikro- og Nanoteknologi

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Kulhydrater, Aminosyrer, Lipider, Membraner
Sidst opdateret: 31. marts, 2010