2010/2011

26316 Analyse og Kromatografi

Retningsgivende

Engelsk titel: 


Analysis and Chromatography

Sprog:


Point (ECTS )


10

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus
Kurset udbydes under åben uddannelse


Skemaplacering:

F2

 

Undervisningsform:

Kurset er opdelt i to dele; En fællesdel og en specialdel, som begge anvender 2 skemamoduler/uge. I fællesdelen med 2 skemamoduler/uge undervises i teori og metoder givet ved forelæsning/projekt/studiekreds og demonstration af analyseudstyr. Afsluttes med mundtlig eksamen (15 minutter), som vægtes med 75%. Derefter én af tre specialdele, hvor evalueringen er aflevering af rapport der forsvares mundtligt, og som vægtes med 25%

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F2A,   F2B 

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

26315

Pointspærring:

Obligatoriske forudsætninger:

,

Faglige forudsætninger:

,

Ønskelige forudsætninger:


Deltagerbegrænsning:

Minimum  4, Maksimum:  50
 

Overordnede kursusmål:

At give deltagerne fundamentale kompetencer inden for kemiske og biokemiske analyser og det apparatur der bruges til disse analyser. Kurset kan give grundlag for at lede såvel kemiske som biokemiske laboratorier. Kurset giver kompetencer i analyseteknologier, instrumentkendskab, kvalitetssikring, anvendelse af teknologier og deltagelse i forsknings- og rutine opgaver.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive principperne for kemisk analyse med en række instrumentelle teknikker: HPLC, GC, MS ionisation methods (electrospray ionization, Electron impact, APCI), FIA, elektrokemisk analyse og AAS
  • Beskrive de væsentligste dele af MS instrumenter, inclusive ionkilder (MALDI, elektrospray ionisering, elektron kollision, APCI), MS analysatorer (TOF, Q, ion-trap) og sammenkobling med HPLC og GC
  • Beslutte, ud fra en liste af molekyler, hvilken metode der egner sig bedst til identification og analyse af molekylerne
  • Identificere hvilken type prøver, som kan anvendes til analyse med givne instrumenter
  • Opregne alle fordele og ulemper ved analysemetoderne (LC, GC, MS og biosensorer)
  • Udvælge en prøveforberedelsesmetode (SPE, SPME, LLE etc. ), som kræves til en analytisk målemetode for en given blanding og for et givet instrument, så analytten separeres bedst muligt uden tab fra blandingen
  • Anvende terorien for ekstraktion, inclusive pKa for analytten, til at optimere procedurerne i væskekromatografi
  • Beskrive principperne for separation med kolonner til HPLC, og udvælge den bedst mulige metode (NP, RP, HILIC, IEC) og den bedste kolonne til analysen
  • Beskrive principperne for adskillelse med elektroforese (SDS-PAGE, IEF, 2D-PAGE) og elektroosmose (kapillarelektroforese)
  • Udføre test med statistik, som kan bruges til validering og til kvalitetssikring, herunder fremstille SOP og usikkerhedsbudget
  • Udføre en detaljeret undersøgelse og vurdering af to analytiske metoder og rapportere resultaterne i henhold til internationale konventioner for publikation af videnskabelig litteratur
  • Udføre mundtlige præsentationer med beskrivelser af de analytiske metoder, og skrive rapporter med kemisk terminologi i form af reaktionsligninger

Kursusindhold:

Stort set alle kemikere, biokemikere og mikrobiologer arbejder med forskellige analytiske opgaver i forbindelse med produktion, kvalitetskontrol og forskning. Mange vigtige samfundsmæssige beslutninger bliver truffet på grundlag af analytiske resultater. Eksempelvis kan nævnes miljøfremmede stoffer i fødevarer (aktuelt dioxin i laks), drikkevand, spildevand, og luft, kvalitet af medicin, næringsstoffer i fødevarer ligesom retsmedicinsk kemi, procesovervågning og olieefterforskning udgør andre af de områder, hvor kemiske og biokemiske analyser er vigtige.
Kurset indeholder ekstraktions teknikker, prøveforberedelse (fast-fase ekstraktion, SPE), spektrometriske og og automatiske teknikker. Specielt gennemgås kromatografiske separationsteknikker som gaskromatografi (GC) og HPLC (normal og omvendt fase, ionbytnings-, størrelses- og imunoaffinitetskromatografi) og disses kombination med forskellige detektionsteknikker som massespektrometri (LC-MS), foto diodearray detektion, elektrokemiske, lyssprednings teknikker. Også måling med andre spektrometriske metoder og måling med biosensorer har stor udbredelse. Idet helt nye teknikker i nano-skala til analyse med Lab-on-a-chip er under udvikling, og vil komme til at udgøre fremtidens transportable analyselaboratorium, vil de også blive omtalt på kurset.
Uorganisk kemi:
Uddybning og demonstr. af emner fra fællesdelen. Inden for såvel elektrokemi (ISE, coulometri og stripping analyser) som optiske metoder (turbidimetri, ICP-AES og ICP-MS). Uorganiske anv. af kromatografi (ionbytnings- og ionchromatografi). Automatiske metoder.
Organisk kemi:
Øvelser for metoder til separation og karakterisering af organiske molekyler,såsom: Adskillelse af naturstoffer ved præparativ kromatografi, kvantitativ analyse af koffein i læskedrikke, analyse af chirale molekyler vha. chiral-GC og chiral-HPLC.
Biokemisk analyse:
Afprøvning/demonstr. af metoder til analyse af proteiner, kulhydrater og lipider i komplekse prøver.


Litteratur:

Daniel C. Harris, Quantitative Chemical Analysis, 7th ed., ISBN 0-7167-7694-9


Bemærkninger:

Kurset er forudsætning for det efterfølgende valgfri 3-ugers kursus 26313 Kemisk og Biokemisk Analyse, som indeholder anvendelse af eksperimentelle metoder og kvalitetssikring.


Kursusansvarlig:

Jens Enevold Thaulov Andersen, 207, 220, (+45) 4525 2348, jeta@kemi.dtu.dk  
Kristian Fog Nielsen, 221, 122, (+45) 4525 2602, kfn@bio.dtu.dk  
Per Hägglund, 224, 228, (+45) 4525 5503, ph@bio.dtu.dk  
Katja  Jankova Atanasova, 227, 120, (+45) 4525 2971, kaj@kt.dtu.dk  
Jens Jørgen Sloth, jjsl@food.dtu.dk  

Institut:

26 Institut for Kemi

Deltagende institut:

27 Institut for Systembiologi
28 Institut for Kemiteknik
23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Analyse, kvalitetssikring, Biosensorer, Kromatografi, Massespektrometri, Spektrometri
Sidst opdateret: 12. april, 2010