At give de studerende en viden om fiskebiologi der kan anvendes indenfor akvakultur. De studerende opnår forståelse for principperne bag ernæring og vækst, modningsprocesser, adfærd, næringssammensætning, indikatorer for dyrevelfærd, gasudveksling, og selektivt avlsarbejde, således at de kan anvende denne viden som redskaber i vurdering og håndtering af biologiske problemstillinger der opstår ved produktion af fisk i akvakultur.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Redegøre for reproduktionsbiologien hos de vigtigste arter af fisk i akvakultur.
Redegøre for udvikling af fisk fra æg til larve.
Beskrive ernæringsfysiologien hos fisk, herunder betydningen af fodersammensætning (protein, lipid, kulhydrat).
Formulere et passende foder til forskellige akvakulturarter.
Beregninge vækstrater på individ og populationsniveau.
Beregne effektiviteten af foderomsætning, fordøjelighed og tilbageholdelsen af protein.
Redegøre for de primære indikatorer der anvendes i fiskevelfærdssammenhænge og hvorledes disse kan påvirkes af opdrætsforholdene.
Beskrive principperne og arbejdsgangen ved selektivt avlsarbejde.
Designe et avlsprogram til at fremme et specifikt genetisk karaktertræk.
Kursusindhold:
Fisks livsstadier, deres udvikling og påvirkende faktorer. Reproduktionsbiologi hos fisk, reproduktionsstrategier, gonadeudvikling. Faktorer der påvirker kvaliteten af æg og sæd. Dyrevelfærd med fokus på fisk i akvakultur; definitioner og indikatorer. Effekter af anlægstyper, fisketæthed og vands fysisk-kemiske egenskaber på velfærd. Fordøjelsesprocesser og ernæring hos fisk. Fodersammensætning og komponenternes betydning. Populationsgenetik. Principper for selektivt avlsarbejde. Fænotyper og genotyper.
Litteratur:
"The physiology of fishes". David H Evans and James B Claiborne. CRC Press; 3rd edition (15 Dec 2005). ISBN: 978-0849320224.
"Aquaculture: Principles and Pratices". T.V.R. Pillay & M.N. Kutty. Wiley-Blackwell; 2nd edition (July 2005). ISBN 978-1-4051-0532-3.