2010/2011

23831 Fysiske og biokemiske metoder til analyse af fisk som fødevare

Varighed: 22.-26. november 2010

Engelsk titel: 


Physical and biochemical methods for analysis of fish as food

Sprog:


Point (ECTS )


3

Kursustype:   

Ph.D.- Life Science


Skemaplacering:

Efterår
22.-26 november 2010
 

Undervisningsform:

Workshop

Kursets varighed:

[Kurset følger ikke DTUs normale skemastruktur]

Eksamensplacering:

Aftales med læreren  I perioden 22.-26. november 2010

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

Fish Muscle Physiology and Biochemistry 2002.2003.2004

Pointspærring:


Deltagerbegrænsning:

Minimum  4, Maksimum:  12
 

Overordnede kursusmål:

Det overordnede kursusmål er at give de studerende kendskab til "state of the art" laboratorieteknikker, som er velegnede til at analysere de naturlige forandringer, som foregår i fiskemuskelvæv efter slagtning: rigor mortis, vandbindingsevne, dannelse af frie fede syrer og proteinnedbrydning. Herunder også indflydelsen af disse forandringer på industrielle forarbejdningsmetoder og produktkvaliteten.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Udføre lav-felts nuklear magnetisk resonans (NMR)-målinger på muskelvæv.
  • Forklare principperne bag anvendelsen af NMR og multivariat (3-vejs) dataanalyse til bestemmelse af fordelingen af vand-populationer i muskelvæv.
  • Forklare sammenhænge mellem proteindenaturering og fordeling af vand-populationer i muskelvæv.
  • Anvende et komplekst sammensat enzymaktivitetassay.
  • Analysere sammenhængen mellem aktiviteten af endogene enzymer og akkumuleringen af uønskede stoffer i torskefisk.
  • Analysere de ernæringsmæssige og teknologiske problemstillinger ved enzymkatalyserede reaktioner i frossent fiskekød.
  • Anvende assay for flygtige sekundære oxidationsprodukter (volatiles) med gaskromatografi (GC-MS).
  • Beregne fedtsyreprofilen af fiskeprøver ud fra gaskromatografi (GC-FID) data.
  • Anvende SDS-PAGE og Westernblot til analyse for proteinoxidation.
  • Forklare principperne i 2-D gelelektroforese.
  • Vurdere mulighederne for at anvende 2-D gelelektroforese til løsning af problemstillinger vedrørende de naturlige forandringer i fiskekød efter slagtning.

Kursusindhold:

Kurset består af forelæsninger og laboratorieøvelser, hvor de studerende bliver undervist i laboratorieteknikker, som anvendes til at analysere post mortem forandringer i fiskemuskel: 2-D gelelektroforese, enzymaktivitetsmåling, NMR (nuklear magnetisk resonans) spektroskopi, DSC (differentiel skanning kalorimetri), og GC (gaskromatografi), SDS-PAGE og western blottting.
Deltagerne skal før kursets start forberede sig ved gennemlæsning af udsendt kompendiemateriale.


Bemærkninger:

Kurset foregår på DTU Fødevareinstituttet, bygning 221, 2800 Kgs. Lyngby.

Deltagergebyr på 1.500 kr. For yderligere information henvises til den kursusansvarlige.


Kursusansvarlig:

Flemming Jessen, 221, 50, (+45) 4525 2549, fjes@food.dtu.dk  

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

Hos læreren

Nøgleord:

fisk, muskel, levnedsmiddel, seafood, biokemi
Sidst opdateret: 1. juni, 2010