Kurset giver de studernede en tværfaglig tilgangsmåde til risiko analyse i forbindelse med fødevaresikkerhed.Risiko analyse består af elementerne: risiko vurdering, risiko håndtering og risiko kommunikation. Læringsmålet i kurset er at introducere de studerende til risiko analyse som det i dag udnyttes både i national og international fødevaresikkerhed. De studernede, vil gennem aktivt arbejde i grupper, erhverve sig viden til de forskellige metoderne indenfor risiko analyse, og dermed vil de kunne forstå styrker og svagheder i risiko analye, med hovedvægt på risiko vurdering.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Konstruere risiko veje og identifiere og organisere data nødvænding the data for risiko vurdering
delatge aktivt i vurderingen og håndtering af fødevarebårne risici
fortolke og diskutere resultaterne i en risiko vurdering
Kommunicere resultaterne fra en risiko vurdering
deltage aktivt i risiko analyser relateret til fødevaresikkerhed både nationalt og internationalt
Ved udnyttelse af risiko analyse hverktøj foreslå tiltag for at begrænse og forhindre de skadlige effekter af en fødevarebårne risiko
Formidle specifikke fødevaresikkerhedsrelaterede problemer for interessenter, f.eks. fødevareproducenter og konsumenter
Forstå de premisser beslutningstager arbejder under når de skal håntere en risiko
Forstå sammenhænget mellem risiko vudering, risiko håndtering og risiko kommunikation
Kursusindhold:
Kurset giver de studerende en tværfaglig adgang til risiko vurdering relateret til fødevaresikkerhed. Risiko analyse betragtes som den grundlæggende metoden der skal understøtte udviklingen af fødevaresikkerheden både nationalt og internationalt. Risiko analyse er en struktureret, systematisk proces der undersøger de potentielle sundhedsmæssige farerne forbundet med en fødevarebåren risiko, samt undersøger effekten at forskellige tiltag der kan gøres for at begrænse skaderne forbundet med risikoen. I kurset vil vi fokusere på risiko vurdering relateret til mikrobiologisk og toksikologisk fødevaresikkerhed, men risiko håndtering og risiko kommunikation vil også blive diskuteret. De studerende vil gennemføre en simpel mikrobiologisk risikovurdering (f.eks. Listeria I røget laks) og en toksikologisk risikovurdering (f.eks. bly i hørfrø). På basis af disse risikovurdering vil de blive bedt om at vurdere forskellige forebyggende foranstaltninger der kan begrænse de skadelige effekter af de forskellige risici.