2010/2011

23201 Avanceret Mikrobiel Fødevaresikkerhed

Engelsk titel: 


Advanced Microbial Food Safety

Sprog:


Point (ECTS )


10

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus


Skemaplacering:

E4A og E4B

 

Undervisningsform:

Foredrag inkluderende gruppeopgaver med et anvendt orienteret perspektiv

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E4A,   F4A 

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:


Overordnede kursusmål:

Målet med kurset er at gøre den studerende fortrolig med principperne bag mikrobiel fødevaresikkerhed. Den studerende vil få viden om essentielle metoder til detektion og overvågning af patogene mikroorganismer fra ”jord til bord”. Den studerende vil endvidere få et indgående kendskab til tekniske aspekter ved detektion af fødevarebårne patogene mikroorganismers. Endelig vil den studerende få indsigt i virulensmekanismer, samt mekanismer til udvikling af antimikrobiel resistens og disses betydning for eksponering og udvikling af sygdom hos mennesker.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Redegøre for elementer der indgår i opbygning af nationale overvågningssystemer for fødevarebårne patogene mikroorganismer, samt være i stand til at fortolke deskriptive resultater fra overvågningsprogrammer
  • Beskrive bakteriologiske metoder til identificering, analyse og eftersporing af fødevarebårne sygdomsudbrud
  • Beskrive klassiske og moderne teknikker til isolering, identifikation og typning af fødevarebårne patogene mikroorganismer, samt redegøre for deres begrænsninger
  • Forstå og beskrive virulensmekanismer hos patogene mikroorganismer, og hvordan disse virker i forhold til infektion hos mennesker
  • Forstå og beskrive mekanismer for spredning af antimikrobiel resistens, og identificerer de mekanismer hvorved bakterier bliver resistente
  • Klassificere antimikrobielle stoffer i forhold til deres betydning for human behandling
  • Forstå de sidst nye molekylære metoder til detektion, kvantificering og karakterisering af mikroorganismer, herunder f.eks. anvendelsen af mikro arrays, og fuld genom sekventeringsmetoder
  • Forstå og evaluere videnskabelige publikationer
  • Identificere de forskellige elementer i risiko vurdering, samt være i stand til at forstå og evaluere en risiko vurdering
  • Diskutere risikoen forbundet med en specifikke pathogener i en fødevare, ved brug af termer definerede indenfor risko analyse.

Kursusindhold:

Kurset vil tage udgangspunkt i patogene mikroorganismer og real life scenarios. Kurset vil bygge på den nyeste viden indenfor overvågning og kontrol af fødevarebårne sygdomme, herunder anvendelsen af analytiske og epidemiologiske metoder til påvisning af smittekilder og kortlægning af smitteveje, samt eftersporing af fødevarebårne sygdomsudbrud. Betydningen af de diagnostiske detektionsmetoders følsomhed, samt valg af prøvemateriale og stikprøvestørrelse vil blive gennemgået mhp. fortolkning af overvågningsresultater.
Såvel de klassiske som de allernyeste metoder til detektion og karakteriserng af patogene mikroorganismer vil blive gennemgået. Kurset vil ligeledes give et indgående indblik i fødevarebårne patogeners evne til overlevelse og vækst i fødevarekæden herunder spredning af antibiotikaresistens. Endelig vil betydningen af forekomst af virulensfaktorer og antimikrobiel resistens i forhold til humane infektioner og behandlingsmuligheder blive evalueret.


Kursusansvarlig:

Lars Bogø Jensen, 309, 207, (+45) 3588 6262, lboj@food.dtu.dk  

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Monitorering og risikovurdering af patogener, antimikrobiel resistens, typing, virulens og hygiene
Sidst opdateret: 10. juni, 2010