Målet med kurset er at gøre den studerende fortrolig med principperne bag mikrobiel fødevaresikkerhed. Den studerende vil få viden om essentielle metoder til detektion og overvågning af patogene mikroorganismer fra ”jord til bord”. Den studerende vil endvidere få et indgående kendskab til tekniske aspekter ved detektion af fødevarebårne patogene mikroorganismers. Endelig vil den studerende få indsigt i virulensmekanismer, samt mekanismer til udvikling af antimikrobiel resistens og disses betydning for eksponering og udvikling af sygdom hos mennesker.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Redegøre for elementer der indgår i opbygning af nationale overvågningssystemer for fødevarebårne patogene mikroorganismer, samt være i stand til at fortolke deskriptive resultater fra overvågningsprogrammer
Beskrive bakteriologiske metoder til identificering, analyse og eftersporing af fødevarebårne sygdomsudbrud
Beskrive klassiske og moderne teknikker til isolering, identifikation og typning af fødevarebårne patogene mikroorganismer, samt redegøre for deres begrænsninger
Forstå og beskrive virulensmekanismer hos patogene mikroorganismer, og hvordan disse virker i forhold til infektion hos mennesker
Forstå og beskrive mekanismer for spredning af antimikrobiel resistens, og identificerer de mekanismer hvorved bakterier bliver resistente
Klassificere antimikrobielle stoffer i forhold til deres betydning for human behandling
Forstå de sidst nye molekylære metoder til detektion, kvantificering og karakterisering af mikroorganismer, herunder f.eks. anvendelsen af mikro arrays, og fuld genom sekventeringsmetoder
Forstå og evaluere videnskabelige publikationer
Identificere de forskellige elementer i risiko vurdering, samt være i stand til at forstå og evaluere en risiko vurdering
Diskutere risikoen forbundet med en specifikke pathogener i en fødevare, ved brug af termer definerede indenfor risko analyse.
Kursusindhold:
Kurset vil tage udgangspunkt i patogene mikroorganismer og real life scenarios. Kurset vil bygge på den nyeste viden indenfor overvågning og kontrol af fødevarebårne sygdomme, herunder anvendelsen af analytiske og epidemiologiske metoder til påvisning af smittekilder og kortlægning af smitteveje, samt eftersporing af fødevarebårne sygdomsudbrud. Betydningen af de diagnostiske detektionsmetoders følsomhed, samt valg af prøvemateriale og stikprøvestørrelse vil blive gennemgået mhp. fortolkning af overvågningsresultater. Såvel de klassiske som de allernyeste metoder til detektion og karakteriserng af patogene mikroorganismer vil blive gennemgået. Kurset vil ligeledes give et indgående indblik i fødevarebårne patogeners evne til overlevelse og vækst i fødevarekæden herunder spredning af antibiotikaresistens. Endelig vil betydningen af forekomst af virulensfaktorer og antimikrobiel resistens i forhold til humane infektioner og behandlingsmuligheder blive evalueret.