2009/2010

28855 GMP og kvalitet i farmaceutisk, biotek og fødevareindustri

Engelsk titel: 


Good Manufacturing Practice (GMP) and quality in pharma, biotech and food industry

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus


Skemaplacering:

F1B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, skriftlige opgaver og øvelser i grupper på 4-5 personer.
Gruppearbejde uden for modul F1B må påregnes. Ekskursion

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F1B 

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

27110

Faglige forudsætninger:

Ønskelige forudsætninger:


Deltagerbegrænsning:

Minimum  10, Maksimum:  60
 

Overordnede kursusmål:

At give de studerende en bred viden om og forståelse for de særlige krav, der stilles til virksomheder, der er underlagt GMP eller ISO kvalitetssikringssystemer. Træning i at arbejde i grupper.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Identificere de overordnede kvalitetskrav som gælder for en given virksomheds organisation, bygninger, produktionsudstyr og procedurer, når virksomheden er underlagt GMP eller ISO-kvalitetsstandarder.
  • Sammenligne forskellige nationale og internationale organisationers GMP-regelsæt eller guidelines og kende deres dokumentstruktur.
  • Anvende ISO standarder og GMP-regler ved gennemførelse af nye anlægsprojekter så vel som ved almindelig produktion, herunder udarbejdelse af SOP’er (standard operation procedure).
  • For en produktionsproces kunne udarbejde et PI-diagram, der identificerer de GMP-mæssige vigtige detaljer.
  • Identificere fejl og mangler ved det hygiejniske design af et givet produktionsanlæg og foreslå forbedringer.
  • I detaljer forklare opbygningen af sanitære forsynings-systemer (utility), som anvendes indenfor biotek, fødevare og farmaceutisk industri.
  • Foreslå valg af rengøringsprincip og rengøringskemi for hygiejniske procesanlæg.
  • Udarbejde kvalitetsdokumentation og anlægsdokumentation.
  • Afgøre hvornår et anlæg skal kvalificeres eller blot underkastes almindelig kvalitetssikring.
  • Udarbejde dokumenter for og gennemføre tests til brug for kvalificering af GMP anlæg.

Kursusindhold:

Kurset omfatter basale GMP-krav fra forskellige myndigheder, ISO kvalitetsstandarder, risikoanalyse, hygiejnisk design af procesanlæg, CIP-systemer og andre GMP-utilities, sanitering og rengøring, brug af GMP-regler ved farmaceutisk produktion, kvalificering/validering og udarbejdelse af kvalitetsdokumenter.
Kurset tilstræber at dække krav til fremstilling af både fødevarer, lægemidler, medicinske utensilier og bioteknologiske produkter.
Undervisningen er forelæsninger, hjemmeopgaver, præsentationer, øvelser i pilot plant med rapporter og case stories med simulerede procesanlæg. Der indgår øvelser med udarbejdelse af P&I diagram, hygiejnisk design, udarbejdelse af GMP-dokumenter og gennemførelse af kvalificering.
Der vil være ekskursion til en farmaceutisk produktionsvirksomhed.

NB: Øvelser og hjemmeopgaver kræver forskellige former for ekspertise, der kan beskrives som: Produktionsingeniør, QA/QC medarbejder, analysekemiker, projekteringsingeniør, adm. direktør, R&D procesingeniør etc.


Kursusansvarlig:

Lars Georg Kiørboe, 229, 112, (+45) 4525 2857, lgk@kt.dtu.dk  
Krist Gernaey, 227, 246, (+45) 4525 2970, kvg@kt.dtu.dk  
Anna Eliasson Lantz, 223, 130, (+45) 4525 2680, ael@bio.dtu.dk  

Institut:

28 Institut for Kemiteknik

Deltagende institut:

27 Institut for Systembiologi

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 2. december, 2009