2009/2010

27734 Biokemi L

Maks. 80 personer optages

Engelsk titel: 


Biochemistry L

Sprog:


Point (ECTS )

  7.5

Kursustype:   

Civil- Grundlæggende kursus
Levnedsmiddel


Skemaplacering:

F1B og F5A og F5B og Juni
Kun undervisning fra uge 17 til 25 (KVL blok 4)
 

Undervisningsform:

Forelæsninger, opgaveregning, laboratorieøvelser.

Kursets varighed:

13-uger + 3-uger

Eksamensplacering:

Særlig dag  sidste dag i 3-ugers perioden

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

25771.27731

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:


Deltagerbegrænsning:

Maksimum:  80
 

Overordnede kursusmål:

Efter kurset skal de studerende kunne forklare betydningen af grundbegreber indenfor protein-, kulhydrat- og lipidbiokemi samt kunne beskrive proteiners opbygning samt enzymers grundlæggende katalytiske mekanismer og regulering. De skal have en sådan forståelse for regulering af kulhydrat- og fedtsyremetabolisme, at de kan beskrive sammenhængen mellem metabolisk tilstand og aktive metabole veje og de skal kunne gøre rede for energiomsætningen i både anabolisme og katabolisme af kulhydrater og fedtsyrer. De studerende skal også kunne udføre enklere biokemiske eksperimenter.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive proteiners struktur og funktion.
  • Forklare grundlæggende begreber indenfor enzymkemi og enzymkinetik samt, ud fra eksperimentelle data, beregne et enzyms kinetiske parametre.
  • Beskrive den biologiske membrans struktur og funktion.
  • Forklare hvilken betydning forandringen i Gibbs fri energi har for et reaktionsforløb samt hvorledes ATP hydrolyse bruges til at drive reaktioner med positiv Gibbs fri energi.
  • Beskrive fluxet af brændstofmolekyler (glukose, fedtsyrer og aminosyrer) i gennem metabolismen under aerobe og anaerobe forhold.
  • Forklare glykolysen, glukoneogenesen og citronsyrecyklus funktion og regulering.
  • Forklare den oxidative phosphorylerings funktion og overordnet beskrive dens mekanisme.
  • Beskrive oxidation og syntese af mættede og umættede fedtsyrer, herunder processernes ATP udbytte og omkostninger samt begrebet essentielle fedtsyrer.
  • Beskrive hvorledes N2 fra atmosfæren inkorporeres i aminosyrer, samt anabolisme og katabolisme af aminosyrer, herunder begrebet essentielle aminosyrer.
  • Beskrive insulin og glukagons rolle i regulering af energimetabolismen og effekterne af funktionel insulinmangel (diabetes).
  • Skitsere, med glukagon-receptoren som eksempel, den generelle opbygning af en intracellulær signaleringskaskade, herunder betydningen af reversibel phosphorylering.
  • Gennemføre enklere biokemiske forsøg og diskutere eksperimentelle resultater samt sætte dem i relation til basal teori indenfor biokemiens hovedområder.

Kursusindhold:

Biokemiens grundbegreber. Opbygning af proteiner, polysakkarider og lipider. Makromolekylers rumlige struktur og funktioner, herunder enzymers katalysemekanismer, grundlæggende enzymkinetik, co-enzymer, inhibering og regulering af enzymatiske processer. Biomembraners komponenter, struktur og funktion, herunder forskellige fedtsyrers betydning. Nedbrydning af kulhydrater og fedtsyrer under dannelse af energirige forbindelser og den videre omdannelse heraf til ATP, samt syntese af proteiner, polysakkarider og fedtsyrer. Regulering af kulhydrat og fedtsyre stofskiftet. Motorproteiner. Grundlæggende biokemisk laboratorieteknik.


Bemærkninger:

Kurset er oprettet i forbindelse med Levnedsmiddeluddannelsen og er forbeholdt studerende på denne. Kurset er obligatorisk for studerende på Levnedsmiddeluddannelsen. Andre stud. henvises til 27022 samt 27023, som tilsammen giver adgang til kandidatuddannelser i Klinisk Ernæring og Human Ernæring op Københavns Universitet. Der optages maksimalt 80 studerende.


Kursusansvarlig:

Lars Hellgren, 224, 020, (+45) 4525 2759, lih@bio.dtu.dk  

Institut:

27 Institut for Systembiologi

Nøgleord:

Cellestofskifte, enzymer, struktur og funktion af proteiner, kulhydrater, lipider
Sidst opdateret: 2. december, 2009