2009/2010

27732 Ernæring

Engelsk titel: 


Human Nutrition

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Civil- Grundlæggende kursus
Levnedsmiddel
Kurset udbydes under åben uddannelse


Skemaplacering:

E3A

 

Undervisningsform:

Forelæsninger og grupperegning

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E3A,   F3A 

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

25773

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:


Overordnede kursusmål:

At give den studerende basal viden indenfor human ernæring på et biokemisk og fysiologisk grundlag og at relatere ernæring til sundhed samt økonomiske og samfundsmæssige forhold.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Redegøre for fordøjelsessystemets opbygning og funktionerne af de enkelte organer.
  • Beskrive de 6 næringsstofsklasser.
  • Beskrive omsætning i tarmen, absorption, transport i kroppen, lagring og udskillelse af de seks næringsstofklasser.
  • Evaluere energiomsætningen i kroppen under forskellige forhold, og foretage beregninger på lettere problemstillinger vedr. energiomsætningen.
  • Vurdere effekten af mangel på udvalgte næringsstoffer indenfor hver næringsstofsklasse.
  • Relatere forskellige næringsstoffer til mangelsymptomer og livsstilsrelaterede sygdomme.
  • Vurdere ernæringsrelaterede problemstillinger og foreslå sammenhænge mellem symptomer og livsstil.
  • Sammenholde en særlig fysiologisk tilstand (fx graviditet, alderdom) med særlige ernæringsmæssige behov.

Kursusindhold:

Fødens behandling og passage gennem mave-tarmkanalen. Omsætning af kulhydrater, proteiner og lipider, herunder essentielle næringsstoffer, fibre samt proteiners biologiske værdi. Organismens energiomsætning, herunder fedmeproblematikken og energimetoder til at måle energiomforbrænding. Væske- og elektrolytstofskiftet. Mangelsygdomme, herunder specielt lidelser forårsaget af protein-, vitamin-, energi- og mineraldeficiens. Ernæringsbehov hos børn og svangre. Indførsel i sammenhængen mellem ernæring og livsstilsbetingede sygdomme, herunder hjerte-karsygdomme og sukkersyge. Fødevareallergi. Ernæringsbetingede sygdomme i udviklingslande kontra industrialiserede lande.


Bemærkninger:

Kurset er obligatorisk for studerende på levnedsmiddeluddannelsen. Det er en fordel, at følge 27311 Human Fysiologi senest samtidig. Kurset udbydes kun på dansk.


Kursusansvarlig:

Susanne Brix Pedersen, 224, 222, (+45) 4525 2784, sbp@bio.dtu.dk  

Institut:

27 Institut for Systembiologi

Nøgleord:

Kulhydrater, fedt, protein, vitaminer, mineraler, energiomsætning
Sidst opdateret: 2. december, 2009