At give den studerende basal viden indenfor human ernæring på et biokemisk og fysiologisk grundlag og at relatere ernæring til sundhed samt økonomiske og samfundsmæssige forhold.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Redegøre for fordøjelsessystemets opbygning og funktionerne af de enkelte organer.
Beskrive de 6 næringsstofsklasser.
Beskrive omsætning i tarmen, absorption, transport i kroppen, lagring og udskillelse af de seks næringsstofklasser.
Evaluere energiomsætningen i kroppen under forskellige forhold, og foretage beregninger på lettere problemstillinger vedr. energiomsætningen.
Vurdere effekten af mangel på udvalgte næringsstoffer indenfor hver næringsstofsklasse.
Relatere forskellige næringsstoffer til mangelsymptomer og livsstilsrelaterede sygdomme.
Vurdere ernæringsrelaterede problemstillinger og foreslå sammenhænge mellem symptomer og livsstil.
Sammenholde en særlig fysiologisk tilstand (fx graviditet, alderdom) med særlige ernæringsmæssige behov.
Kursusindhold:
Fødens behandling og passage gennem mave-tarmkanalen. Omsætning af kulhydrater, proteiner og lipider, herunder essentielle næringsstoffer, fibre samt proteiners biologiske værdi. Organismens energiomsætning, herunder fedmeproblematikken og energimetoder til at måle energiomforbrænding. Væske- og elektrolytstofskiftet. Mangelsygdomme, herunder specielt lidelser forårsaget af protein-, vitamin-, energi- og mineraldeficiens. Ernæringsbehov hos børn og svangre. Indførsel i sammenhængen mellem ernæring og livsstilsbetingede sygdomme, herunder hjerte-karsygdomme og sukkersyge. Fødevareallergi. Ernæringsbetingede sygdomme i udviklingslande kontra industrialiserede lande.
Bemærkninger:
Kurset er obligatorisk for studerende på levnedsmiddeluddannelsen. Det er en fordel, at følge 27311 Human Fysiologi senest samtidig. Kurset udbydes kun på dansk.