2009/2010

27500 Levnedsmiddelbioteknologi

Engelsk titel: 


Food Biotechnology

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Civil- Grundlæggende kursus
Levnedsmiddel
Kurset udbydes under åben uddannelse


Skemaplacering:

E1B
Skemaplacering ændret til efteråret. Kurset udbydes ikke i foråret 2010.
 

Undervisningsform:

Et skemamodul pr. uge med forelæsninger, opgavebesvarelse og diskussion. Grupperapport over valgt emne. Virksomhedsbesøg.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E1B,   F1B 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:


Deltagerbegrænsning:

Minimum  10, Maksimum:  
 

Overordnede kursusmål:

At give de studerende en grundlæggende viden om levnedsmiddelbioteknologi. Herunder gøre dem fortrolige med metoder, der anvendes ved bioteknologisk modifikation af de råvarer og fødevareingredienser. De erhvervede kompetencer skal gøre at de studerende selv bliver innovative med hensyn til at anvende bioteknologiske metoder til forbedring af levnedsmidlers kvalitet. Målet er at give de studerende de faglige kompetencer, der er nødvendige for at kunne vurdere kvalitet, sikkerhed og risiko ved anvendelse af bioteknologi på levnedsmidler.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive de grundlæggende molekylærbiologiske teknikker, som anvendes til fremstilling af rekombinant DNA og rekombinant protein.
  • Beskrive teknikker, som anvendes ved fremstilling af rekombinante mikroorganismer (GMO).
  • Beskrive og forklare hvordan enzymer anvendes som proceshjælpemidler ved fødevareproduktion og til fremstillingen af levnedsmiddelingredienser.
  • Beskrive metoder til at opnå enzymer med ønskede egenskaber.
  • Forklare hvordan rekombinante dyr og planter (GMO) fremstilles.
  • Gøre rede for anvendelsen af mikroorganismer som starterkulturer til fermenterede levnedsmidler og til fremstillingen af levnedsmiddelingredienser.
  • Beskrive og forklare anvendelsen af molekylærbiologiske, immunologiske, biosensor- og enzymbaserede metoder til produktions- og kvalitetskontrol.
  • Gøre rede for de væsentlige træk ved opskalering af cellekulturer.

Kursusindhold:

Bioteknologi eksemplificeret ved anvendelse på levnedsmiddelråvarerne: kød/fisk, mejeriprodukter, frugt/grønt, cerealier og ingredienser. Bioteknologi som redskab til udvikling af sundhedsfremmende og sikrere fødevarer, udvikling af bæredygtige produktionsmetoder. Mikrobiologiske og enzymbioteknologiske processer anvendt til fremstilling af levnedsmiddelingredienser. Teknikker til udvikling af rekombinant protein og genetisk modificerede mikroorganismer, planter og dyr (GMO). Design af enzymer ved site directed mutagenesis. Evaluering af bioteknologisk fremstillede levnedsmidlers kvalitet og funktionalitet. Analysemetoder og risikovurdering.

Lærebog: Perry Johnson-Green, Introduction to Food Biotechnology, CRC Press (2002). ISBN 0-8493-1152-7


Bemærkninger:

Kurset anbefales for studerende, der planlægger en kandidatretning i bioteknologi med fokus på levnedsmidler.


Kursusansvarlig:

Per Hägglund, 224, 228, (+45) 4525 5503, ph@bio.dtu.dk  

Institut:

27 Institut for Systembiologi

Nøgleord:

Levnedsmidler, Bioteknologi, Sundhed og produktion
Sidst opdateret: 2. december, 2009