2009/2010

25307 Fiskeriøkologi og -assessment

Engelsk titel: 


Fisheries Ecology and Asessment

Sprog:


Point (ECTS )

  10

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus
Kurset udbydes under åben uddannelse


Skemaplacering:

F5A og F5B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, gruppeøvelser, hjemmeopgaver, projektarbejde.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F5A,   E5A 

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:


Overordnede kursusmål:

Kurset sigter mod at gøre de studerende fortrolige med de kvantitative modeller og biologiske begreber som ligger til grund for fiskerirådgivning, herunder bestandsmodeller, bæredygtigt fiskeri, og fiskeriets påvirkning af det akvatiske miljø.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive de vigtigste fiskerier og fiskebestande i danske farvande.
  • Redegøre for indsamling af biologiske data fra fiskeriet, brugen af fiskeotolitter til at bestemme fisks alder, og de usikkerhedsmomenter som knytter sig hertil.
  • Estimere parametrene i von Bertalanffy’s vækstmodel og diskutere de bagved liggende antagelser.
  • Beregne en fiskebestands størrelse og lave korttids- og langtidsprognoser af effekten af ændringer i fiskeritryk og redskabsselektion ved hjælp af aldersbaserede enkeltartsmodeller.
  • Diskutere enkeltartsmodellernes biologiske forudsætninger og redegøre for målsætninger og grænseværdier for bæredygtigt fiskeri.
  • Redegøre for grundlaget for fiskeproduktion i marine økosystemer, beskrive forskellene mellem forskellige flerarts- og økosystemmodeller og beskrive fiskeriets effekt på marine økosystemer.
  • Redegøre for forvaltning af fritids- og lystfiskerier i ferskvand og de kystnære farvande, herunder udsætningsplaner og fredningsbestemmelser.
  • Redegøre for forvaltningen af marine fiskerier og fordele og ulemper ved forskellige forvaltningsredskaber såsom maskevidde og mindstemål, individuelt omsætlige kvoter og lukkede områder.
  • Læse og kritisk evaluere fiskeribiologisk literatur.

Kursusindhold:

Fiskeriet fjerner årligt mellem 30 og 40% af biomassen af kommercielt udnyttede fisk fra Nordsøen og Danmark er en af de vigtigste fiskerinationer indenfor EU. Kurset vil forklare grundlaget for fiskeriforvaltning, herunder hvordan man bestemer fiskebestandes størrelse og fastsætter en kvote. Forelæsninger og øvelser vil omhandle fiskeriet globalt, de vigtigste fiskerier og bestande i danske farvande, aldersbestemmelse af fisk, modeller for vækst, dødelighed og rekruttering, bestandsanalyse og fangstforudsigelser, flerartsmodeller, størrelsesbaserede modeller og marine fødekæder, fiskeriets påvirkning af marine økosystemer, fritids - og sportsfiskeriet i ferskvand og langs kysten samt fiskeriforvaltning. Desuden vil der indgå et 3-ugers projekt om et selvvalgt emne.


Litteratur:

Jennings, S., Kaiser, M., Reynolds, J.D. 2001. Marine Fisheries Ecology. Blackwell Science.
Copies of overheads and selected papers.


Kursusansvarlig:

Henrik Gislason, (+45) 3588 3361, hg@aqua.dtu.dk  

Institut:

25 Institut for Akvatiske Ressourcer

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 24. marts, 2010