At opnå “state-of-the-art” viden om nogle instrumentelle, sensoriske, biokemiske, mikrobiologiske og matematiske metoder til studie af kvalitets-relaterede forhold i levnedsmidler og andre bio-produkter.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Beskrive mekanismer for dannelse af flygtige oxidationsprodukter under lagring af udvalgte levnedsmidler eller andre bio-produkter
Redegøre for kvantitative og kvalitative forhold ved dynamisk “head-space” opsamling af flygtige oxidationsprodukter
Udføre en identifikation af et par flygtige oxidationsprodukter ved hjælp af gas chromatografi med massespektrometri-detektor
Forklare princippet bag 2-dimensional gel-elektroforese (2DE) af proteiner og redegøre for kritiske forhold ved metoden
Beskrive naturen af 2DE data og skitsere en egnet data-analyse
Redegøre for princippet bag lavfelt nuclear-magnetisk resonnans (NMR) og hvilken information der er i signalerne
Forklare principperne bag en matematiske behandling af lavfelt NMR data
Redegøre for særlige problemstillinger ved nær-infrarød (NIR) spektrometri og derudfra foretage et velbegrundet valg af data-analytisk metode
Beskrive hovedtyper af sensorisk analyse og designe en konkret sensorisk profilering
Redegøre for de vigtigste parametre der styrer mikrobiologisk væksthastighed
Konstruere elementerne i en prædiktionsmodel for bakterievækst
Kursusindhold:
Kurset tager sit udgangspunkt i nyere forskningsresultater og anvendelse af avancerede metoder i forskningen i muskelbaserede levnedsmidler. Efter aftale med kursusdeltagerne kan andre typer bio-produkter inddrages da metoderne har bred anvendelighed. Der undervises i emner indenfor head-space analyse, gaschromatografi/massespektrometri, 2-dimensional gelelektroforese, lavfelt NMR-spektrometri, NIR-spektrometri, sensorisk metodik og prædiktiv mikrobiologi (modellering).