2009/2010

25101 Avancerede metoder til kvalitetsrelateret beskrivelse af levnedsmidler og bio-produkter

Engelsk titel: 


Advanced methods for quality-related characterisation of food and bio-products

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus
Levnedsmiddel


Skemaplacering:

Januar

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, regneøvelser og laboratorieøvelser

Kursets varighed:

3-uger

Eksamensplacering:

Særlig dag  Sidste kursusdag

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:


Deltagerbegrænsning:

Minimum  6, Maksimum:  24
 

Overordnede kursusmål:

At opnå “state-of-the-art” viden om nogle instrumentelle, sensoriske, biokemiske, mikrobiologiske og matematiske metoder til studie af kvalitets-relaterede forhold i levnedsmidler og andre bio-produkter.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive mekanismer for dannelse af flygtige oxidationsprodukter under lagring af udvalgte levnedsmidler eller andre bio-produkter
  • Redegøre for kvantitative og kvalitative forhold ved dynamisk “head-space” opsamling af flygtige oxidationsprodukter
  • Udføre en identifikation af et par flygtige oxidationsprodukter ved hjælp af gas chromatografi med massespektrometri-detektor
  • Forklare princippet bag 2-dimensional gel-elektroforese (2DE) af proteiner og redegøre for kritiske forhold ved metoden
  • Beskrive naturen af 2DE data og skitsere en egnet data-analyse
  • Redegøre for princippet bag lavfelt nuclear-magnetisk resonnans (NMR) og hvilken information der er i signalerne
  • Forklare principperne bag en matematiske behandling af lavfelt NMR data
  • Redegøre for særlige problemstillinger ved nær-infrarød (NIR) spektrometri og derudfra foretage et velbegrundet valg af data-analytisk metode
  • Beskrive hovedtyper af sensorisk analyse og designe en konkret sensorisk profilering
  • Redegøre for de vigtigste parametre der styrer mikrobiologisk væksthastighed
  • Konstruere elementerne i en prædiktionsmodel for bakterievækst

Kursusindhold:

Kurset tager sit udgangspunkt i nyere forskningsresultater og anvendelse af avancerede metoder i forskningen i muskelbaserede levnedsmidler. Efter aftale med kursusdeltagerne kan andre typer bio-produkter inddrages da metoderne har bred anvendelighed. Der undervises i emner indenfor head-space analyse, gaschromatografi/massespektrometri, 2-dimensional gelelektroforese, lavfelt NMR-spektrometri, NIR-spektrometri, sensorisk metodik og prædiktiv mikrobiologi (modellering).


Litteratur:

Kompendium (udleveres ved kursusstart)


Kursusansvarlig:

Bo Jørgensen, 221, 54, (+45) 4525 2547, bojo@food.dtu.dk  

Institut:

25 Institut for Akvatiske Ressourcer

Deltagende institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Kvalitetsundersøgelse, Instrumentelle metoder, Sensorisk analyse, Prediktive modeller
Sidst opdateret: 2. december, 2009