2009/2010

23711 Fødevareteknologi L

Engelsk titel: 


Food Technology

Sprog:


Point (ECTS )

  15

Kursustype:   

Civil- Grundlæggende kursus
Levnedsmiddel
Kurset udbydes under åben uddannelse


Skemaplacering:

E4 og E5
Undervisning: tirsdag eftermiddag, hele onsdagen og fredag formiddag. Øvelser: tirsdag og onsdag (ikke alle uger).
 

Undervisningsform:

Forelæsninger, seminar, gruppeopgaver og øvelser.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

Særlig dag 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

27711

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

,

Deltagerbegrænsning:

Maksimum:  80
 

Overordnede kursusmål:

Kurset skal give de studerende et solidt teoretisk kendskab til fødevareteknologi med hovedvægten på teorier og basale beregningsværktøjer inden for proces- og produktteknologi. Desuden skal kurset gøre de studerende bekendt med væsentlige problemstillinger inden for levnedsmiddelindustrielle produktioner. De studerende skal på baggrund af dette kursus sammen med kurset Fødevareproduktion (27710) kunne foretage beregninger, der er nødvendige ved procesvurderinger (konservering, holdbarhed, energiforbrug, apparatur dimensionering o.l.). De studerende skal kunne vurdere anvendelighed af forskellige enhedsoperationer i forbindelse med behandling af forskellige typer levnedsmidler. Øvelsesdelen skal sætte de studerende i stand til at benytte og bedre forstå vigtigt apparatur, metoder, processer og teorier, der er væsentlige elementer indenfor industriel produktion af fødevarer.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beregne varmeoverførsel i stationære og ikke-stationære tilfælde under simplificerede situationer.
  • Anvende reaktions- og inaktiveringskinetik til beregning af effekten af termiske processer på produktkvalitet, -sikkerhed og –holdbarhed, både batchvis og i kontinuerlig varmebehandling af flydende, newtonske og ikke-newtonske produkter.
  • Beregne massebalancer og proceshastigheder i forskellige separationsprocesser, herunder membranseparation.
  • Beregne energi- og stoftransport samt proceshastigheder ved tørring, frysning og saltning.
  • Relatere gængs rengøringsteknologi til konkrete eksempler på udstyr.
  • Designe simple proceslinjer.
  • Analysere simple proceslinjer med henblik på identifikation af og løsninger på eventuelle problemer med produktsikkerhed og arbejdsmiljø.
  • Planlægge og udføre kvantitative procesteknologiske eksperimenter, inkl. validering og statistisk databehandling.
  • Udarbejde en fyldestgørende teknisk-videnskabelig rapport i overensstemmelse med gængse formkrav.

Kursusindhold:

I kurset behandles bl.a. følgende emner:
Ikke-stationær varmetransmission, varmebehandling i kontinuerlige og batch processer, membranprocesser, fordampning og aromagenvinding, saltning, frysning og tørring. Mikrobiel økologi i levnedsmidler, konservering, hygiejne og arbejdsmiljørigtig produktion. De enkelte emner illustreres med eksempler.
Øvelsesdelen omfatter et praktisk øvelsesforløb i procesteknologi med tilhørende teori.


Bemærkninger
NB! Bedømmelse af opgaver. Rapport fra gruppearbejde (30%) består af en teoretisk og en praktisk del. Individuel temaopgave skrives over 2½ dag i eksamensperioden (70%). Temaopgaven består af fire elementer, der vægtes som følger: beregninger (40%), kvalitetsforståelse (20%), procesteknologi (20%) og validering/helhedsbetragtning (20%). Karakterer opnået i gruppeopgaven kan overføres til efterfølgende eksamenstilmeldinger.


Bemærkninger:

Kurset er primært rettet mod studerende på levnedsuddannelsen, som har fortrinsret. Andre studerende kan deltage, hvis der er plads. Teoriundervisningen er koncentreret i den første halvdel af semesteret. I denne periode er der skemalagt undervisning tirsdag eftermiddag, onsdage og fredag formiddag. Øvelsesopgave planlægges individuelt for hold.


Kursusansvarlig:

Jens Adler-Nissen, 227, 140, (+45) 4525 2629, jadn@food.dtu.dk  

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Nøgleord:

Levnedsmiddelproduktion, enhedsoperationer, levnedsmiddel, produktion
Sidst opdateret: 2. december, 2009