2009/2010

23710 Fødevareproduktion

Engelsk titel: 


Food Production

Sprog:


Point (ECTS )

  10

Kursustype:   

Levnedsmiddel
Kurset udbydes under åben uddannelse


Skemaplacering:

F2B og F4A og Juni
Kun undervisning i uge 13-25
 

Undervisningsform:

Forelæsninger, cases, øvelser og projekt(er). Eksempler på produktionslinier bruges som cases. Kurset indeholder et gruppearbejde (en case med projektrapport og fremlæggelse ved seminar)

Kursets varighed:

13-uger + 3-uger

Eksamensplacering:

Aftales med læreren  . Ingen eksamen i den ordinære eksamensperiode

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

27710

Faglige forudsætninger:


Overordnede kursusmål:

Efter at have gennemført dette kursus skal de studerende være i stand til at: Overskue en fødevareproduktion (flow-sheet, masse- og energibalancer, identifikation af enkelte operationer, deres virkning og formål). Kunne estimere virkninger ved brug af beregningsværktøjer, se sammenhænge i et produktionsforløb, vurdere aspekter af levnedsmiddelsikkerhed og -kvalitet, vurdere beregningsresultater og anvendelighed af forskellige operationer. De studerende skal sammen med kurset Fødevareteknologi (23711) kunne foretage beregninger, der er nødvendige ved procesvurderinger (konservering, holdbarhed, energiforbrug, dimensionering o. lign.).


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Tegne oversigtsdiagrammer (flow-sheets) på forskellige detaljeringsnivauer.
  • Opstille og løse masse- og energibalancer.
  • Forklare og beskrive forskellen mellem Newtonske og ikke-Newtonske væsker.
  • Beregne trykfald for strømninger af væsker eller gasser i røranlæg.
  • Foretage varmetransmissonsberegninger for fri og tvungen konvektion, ledning og stråling.
  • Foretag grundlæggende dimensionering af varmevekslere.
  • Vurdere sammenhænge mellem trykfald, varmetransmission og konfiguration af varmevekslere.
  • Udforme en teknisk rapport baseret på beregninger.
  • Evaluere og give konstruktiv kritik på egne og andres arbejde.
  • Validere beregninger.

Kursusindhold:

Overblik over fødevareprocesser, masse- og energibalancer, reologi (newtonske og ikke-newtonske), strømning af væsker, varmetransmission, aspekter af processers indflydelse på kvaliteten af fødevarer og forbehandling af råvarer.


Bemærkninger:

Kurset er obligatorisk for alle studerende på fødevarevidenskabsuddannelsen. Kurset afvikles fra midten af forårssemesteret til slutningen af sommer treugersperioden. Den aktuelle startdato meddeles de tilmeldte studerende ved forårssemesterets begyndelse.


Kursusansvarlig:

Jørgen Risum, 227, 154, (+45) 4525 2962, jris@food.dtu.dk  

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Nøgleord:

levnedsmiddel, fødevarer, produktion, fabriksanlæg, reologi, varmetransmission, væskestrømning
Sidst opdateret: 2. december, 2009