Målet med kurset er at give de studerende en generel forståelse for de teknologiske, politologiske, reguleringsmæssige og økonomiske betingelser for den danske fødevareindustri. De studerende tilegner sig forskellige metoder til at forstå og analysere udviklingspotentialerne i den danske fødevaresektor i hele kæden fra landbrug til forbrug. Kurset indgår som del i overbygningsuddannelsen ”Food production Innovation and Management” som udbydes i et samarbejde mellem BioSys og DTU Management, hvor de studerende har mulighed for at specialisere sig i forhold til levnedsmiddelproduktionen
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Formulere kritisk-analytiske spørgsmål på en aktuel problemstilling inden for kursets temaer
Identifficere relevante teorier og metoder for analyse af udvalgt projekt spørgsmål
Analysere relationer mellem udvalgte industrielle fødevare produktions systemer i en governance kontekst
Fremstille en transparent og systematisk diskussion af det analyserede materiale
Trække konklusioner på ovenstående projektarbejde
Reflektere implikationer og perspektiver for fødevareindustrien af de specifikke resultater
Organisere projektarbejde mellem den enkelte og gruppen
Rapportere resultater, vurderinger og konklusioner på en velartikuleret form
Kursusindhold:
Kursets er opbygget omkring følgende centrale tematikker: • Relevante teoretisk-analytiske metoder. • Grundlæggende reguleringsmæssige rammebetingelser for levnedsmiddelindustrien - fra national lovgivning til EU og WTO. • Udviklingen i medier, offentlighed og politisk forbrug. • Udviklingstendenser i politikudvikling på levnedsmiddelområdet. • Udviklingen i produktionskoncepter og teknologiudvikling • Bæredygtigheden og fødevareindustrien
På kurset forventes det at de studerende i projektarbejde med casestudier af konkrete levnedsmiddelindustrier, -systemer eller -produktioner
Mulige projektemner: • Analyse af udviklingen af en fødevarevirksomheds strategi fx i forhold til udviklingen i regulering og offentlig meningsdannelse. • Analyse af innovative teknologianvendelser i den økologiske fødevareindustri • Analyse af relationen mellem den offentlige forvaltning og levnedsmiddelindustri i forbindelse med miljø- og sundhedsmæssige risici. • Analyse af drivkræfterne bag den fødevareteknologiske udvikling