2008/2009

42651 Industriel fødevareproduktion i globalt perspektiv

Kernekursus for overbygningsuddannelsen Food production, Innovation and Management

Engelsk titel: 


Industrial Food Production in global perspective

Sprog:


Point (ECTS )

  10

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus
Levnedsmiddel
Kurset udbydes under åben uddannelse


Skemaplacering:

E2

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, seminarer, øvelser og projektarbejde

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

Aftales med læreren 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:

Ønskelige forudsætninger:

,

Deltagerbegrænsning:

Minimum  8, Maksimum:  25
 

Overordnede kursusmål:

Målet med kurset er at give de studerende en generel forståelse for de teknologiske, politologiske, reguleringsmæssige og økonomiske betingelser for den danske fødevareindustri. De studerende tilegner sig forskellige metoder til at forstå og analysere udviklingspotentialerne i den danske fødevaresektor i hele kæden fra landbrug til forbrug.
Kurset indgår som del i overbygningsuddannelsen ”Food production Innovation and Management” som udbydes i et samarbejde mellem BioSys og DTU Management, hvor de studerende har mulighed for at specialisere sig i forhold til levnedsmiddelproduktionen


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Formulere kritisk-analytiske spørgsmål på en aktuel problemstilling inden for kursets temaer
  • Identifficere relevante teorier og metoder for analyse af udvalgt projekt spørgsmål
  • Analysere relationer mellem udvalgte industrielle fødevare produktions systemer i en governance kontekst
  • Fremstille en transparent og systematisk diskussion af det analyserede materiale
  • Trække konklusioner på ovenstående projektarbejde
  • Reflektere implikationer og perspektiver for fødevareindustrien af de specifikke resultater
  • Organisere projektarbejde mellem den enkelte og gruppen
  • Rapportere resultater, vurderinger og konklusioner på en velartikuleret form

Kursusindhold:

Kursets er opbygget omkring følgende centrale tematikker:
• Relevante teoretisk-analytiske metoder.
• Grundlæggende reguleringsmæssige rammebetingelser for levnedsmiddelindustrien - fra national lovgivning til EU og WTO.
• Udviklingen i medier, offentlighed og politisk forbrug.
• Udviklingstendenser i politikudvikling på levnedsmiddelområdet.
• Udviklingen i produktionskoncepter og teknologiudvikling
• Bæredygtigheden og fødevareindustrien

På kurset forventes det at de studerende i projektarbejde med casestudier af konkrete levnedsmiddelindustrier, -systemer eller -produktioner

Mulige projektemner:
• Analyse af udviklingen af en fødevarevirksomheds strategi fx i forhold til udviklingen i regulering og offentlig meningsdannelse.
• Analyse af innovative teknologianvendelser i den økologiske fødevareindustri
• Analyse af relationen mellem den offentlige forvaltning og levnedsmiddelindustri i forbindelse med miljø- og sundhedsmæssige risici.
• Analyse af drivkræfterne bag den fødevareteknologiske udvikling


Kursusansvarlig:

Niels Heine Kristensen, nhk@plan.aau.dk  
Thorkild Nielsen, 424, 230, (+45) 4525 6022, t.nielsen@man.dtu.dk  
Mette Weinreich Hansen, 424, 225, (+45) 4525 6018, mwh@man.dtu.dk  

Institut:

42 Institut for Planlægning, Innovation og Ledelse

Deltagende institut:

27 Institut for Systembiologi

Tilmelding:

I CampusNet
Yderligere oplysninger om kurset kan fåes ved henvendelse. Email : mwh@ipl.dtu.dk
Sidst opdateret: 3. juli, 2008