2008/2009

28434 Membranteknologi

Engelsk titel: 


Membrane Technology

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus
Kurset udbydes under åben uddannelse


Skemaplacering:

F1A

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, opgaveregning ved gruppearbejde.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F1A,   E1A 

Evalueringsform:

Eksamens varighed:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:

Ønskelige forudsætninger:


Overordnede kursusmål:

At give deltagerne en forståelse af mekanismerne for stoftransport i forskellige membrantyper samt at sætte deltagerne i stand til at vurdere muligheden for at arbejde med separationsprocesser baseret på anvendelsen af selektive membraner. Der vil herunder blive fokuseret på, at de studerende får indsigt i anvendelsen af membranteknologi som nye oprensningsprocesser inden for miljøområdet samt i bioteknologiske- og kemiske industrier.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive hvilke materialer der anvendes til fremstilling af forskellige membrantyper og hvilke egenskaber, der ligger til grund for deres anvendelse.
  • Opstille ligninger for solvent- og stoftransport ved trykdrevne membranprocesser.
  • Beskrive sorptions- og diffusionsforhold for forskellige gasser og dampe i henholdvis gummi- og glasagtige polymermaterialer.
  • Beregne hvorledes koncentrations- og evt. temperaturpolarisation influerer på stoftransporten ved de forskellige membranprocesser.
  • Beskrive hvorledes forskellige membranmoduler er opbygget og hvordan de anvendes til de forskellige membranprocesser.
  • Beregne middelflux, selektivitet og membranareal for de forskellige membranprocesser.
  • Beskrive procesopbygning samt evt. for- og efterbehandling i relation til foulingsproblematikken for de forskellige membranprocesser.
  • Anvende indlært membranviden til at gennemgå og diskutere nyere litteratur i form af artikler om membranrelaterede emner og sammenligne disse med tilsvarende separationsprocesser.

Kursusindhold:

Kurset er inddelt i fem hovedemner:
1. Membranmaterialer og membranegenskaber: Fremstilling af syntetiske membraner baseret på polymerer, keramiske og metalliske materialer.
2. Karakterisering af porøse og ikke-porøse membranmaterialer: Mekanismer for sorption og stoftransport af gasser, organiske stoffer og salte i forskellige membrantyper. Polarisationsfænomener og fouling af membranoverflader.
3. Membranprocesser: Gaspermeation, omvendt osmose, nanofiltrering, ultrafiltrering, mikrofiltrering og diafiltrering. Dialyse, elektrodialyse og bipolære membraner. Pervaporation, membrandestillation og membrankontaktorer.
4. Membranmodultyper, anlægsopbygning og procesdesign af membrananlæg. Teknisk og økonomisk vurdering af forskellige membranprocesser i forhold til traditionelle separationsprocesser.
5. Eksempler på anvendelse af membranseparationsprocesser inden for den farmaceutiske og bioteknologiske industri, levnedsmiddelindustrien, den petrokemiske industri samt generelt inden for miljøområdet.


Bemærkninger:

Lærebog: M. Mulder: "Basic Principles of Membrane Technology", 2ed. 1996


Kursusansvarlig:

Gunnar Eigil Jonsson, 227, 224, (+45) 4525 2946, GJ@kt.dtu.dk  

Institut:

28 Institut for Kemiteknik
Sidst opdateret: 9. juni, 2008