At give de studerende et grundlæggende kendskab til skimmelsvampes anvendelse i levnedsmiddel- og bioteknologi industrien og deres kvalitetsødelæggende rolle. De studerende vil opnå færdigheder i at håndtere skimmelsvampe i laboratoriet og vil kunne udføre mikrobiologiske og molekylærbiologiske eksperimenter med skimmelsvampe efter en forskrift.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Beskrive og skitsere de centrale morfologiske strukturer i industrielt vigtige svampe.
Identificere almindeligt forekommende skimmelsvampe til slægtsniveau og udvalgte levnedsmiddelrelevante skimmelsvampe til artsniveau.
Foretage beregninger af drabskurver og Z-værdier ved varmebehandlinger.
Foretage beregninger af desinfektionsmidlers effektivitet.
Forudsige mulighederne for skimmelsvampevækst (kvalitativt og kvantitativt) på baggrund af abiotiske forhold.
Opsætte forslag til mykologiske analyser.
Forudsige mulighederne for mykotoksinproduktion og vurdere de toksikologiske aspekter ved utilsigtet skimmelsvampevækst i levnedsmidler og bioteknologiske produkter.
Demonstrere brugen af skimmelsvampe i den bioteknologiske industri og formulere forslag til nye mikrobielt producerede produkter.
Sætte sig ind i mykologisk emne med industrirelevans og fremlægge dette for ligeværdige fagfolk.
Dyrke og håndtere skimmelsvampe i laboratoriet.
Håndtere metoder til udvikling af svampestammer.
Analysere og fortolke resulter opnået under udvikling af svampestammer.
Kursusindhold:
Skimmelsvampes anvendelse i fødevare og biotekindustrien, deres kvalitetsødelæggende rolle. Praktisk erfaring med skimmelsvampe, mikro- og makromorfologi, differentiering, sekundær metabolisme og kemisk diversitet, vækst og resistens, teknologiske egenskaber. Dannelse af mykotoksiner, toksikologiske forhold. Introduktion til mikrobiel økologi, genomics, genetik og molekylærbiologi af skimmelsvampe.