2008/2009

27409 Industriel Mykologi

Engelsk titel: 


Industrial Mycology

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus
Levnedsmiddel


Skemaplacering:

F1A

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, seminarer og øvelser

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F1A,   E1A 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

,

Deltagerbegrænsning:

Minimum  15, Maksimum:  50
 

Overordnede kursusmål:

At give de studerende et grundlæggende kendskab til skimmelsvampes anvendelse i levnedsmiddel- og bioteknologi industrien og deres kvalitetsødelæggende rolle. De studerende vil opnå færdigheder i at håndtere skimmelsvampe i laboratoriet og vil kunne udføre mikrobiologiske og molekylærbiologiske eksperimenter med skimmelsvampe efter en forskrift.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beskrive og skitsere de centrale morfologiske strukturer i industrielt vigtige svampe.
  • Identificere almindeligt forekommende skimmelsvampe til slægtsniveau og udvalgte levnedsmiddelrelevante skimmelsvampe til artsniveau.
  • Foretage beregninger af drabskurver og Z-værdier ved varmebehandlinger.
  • Foretage beregninger af desinfektionsmidlers effektivitet.
  • Forudsige mulighederne for skimmelsvampevækst (kvalitativt og kvantitativt) på baggrund af abiotiske forhold.
  • Opsætte forslag til mykologiske analyser.
  • Forudsige mulighederne for mykotoksinproduktion og vurdere de toksikologiske aspekter ved utilsigtet skimmelsvampevækst i levnedsmidler og bioteknologiske produkter.
  • Demonstrere brugen af skimmelsvampe i den bioteknologiske industri og formulere forslag til nye mikrobielt producerede produkter.
  • Sætte sig ind i mykologisk emne med industrirelevans og fremlægge dette for ligeværdige fagfolk.
  • Dyrke og håndtere skimmelsvampe i laboratoriet.
  • Håndtere metoder til udvikling af svampestammer.
  • Analysere og fortolke resulter opnået under udvikling af svampestammer.

Kursusindhold:

Skimmelsvampes anvendelse i fødevare og biotekindustrien, deres kvalitetsødelæggende rolle. Praktisk erfaring med skimmelsvampe, mikro- og makromorfologi, differentiering, sekundær metabolisme og kemisk diversitet, vækst og resistens, teknologiske egenskaber. Dannelse af mykotoksiner, toksikologiske forhold. Introduktion til mikrobiel økologi, genomics, genetik og molekylærbiologi af skimmelsvampe.


Kursusansvarlig:

Ulf Thrane, 221, 210, (+45) 4525 2630, ut@bio.dtu.dk  

Institut:

27 Institut for Systembiologi

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Skimmelsvampe, levnedsmidler, fungal genomics, svampebioteknologi, mykotoksiner
Sidst opdateret: 9. juni, 2008