Forelæsninger, gruppearbejde og laboratorieøvelser med mundtlig fremlæggelse
Kursets varighed:
3-uger
Evalueringsform:
Hjælpemidler:
Bedømmelsesform:
Faglige forudsætninger:
Overordnede kursusmål:
Kursets hovedformål: I) At give de studerende en basal teoretisk viden indenfor mikrobiologi i relation til infektioner og tarmens sundhed II) At lære de studerende at arbejde sikkert med mikroorganismer i laboratoriet. III) At lære de studerende at udføre basale mikrobiologiske og molekylærbiologiske eksperimenter.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Beskrive krav til vækst af den bakterielle celle.
Beskrive og forklare eksempler på infektioners biologi.
Redegøre for planktonisk vækst samt de forskellige trin i bakteriel biofilmdannelse.
Beskrive virkning af forskellige antimikrobielle stoffer (f.eks. antibiotika).
Forklare udvikling af resistente bakterier f.eks. antibiotikaresistens.
Forklare interaktion af mikroorganismer med tarmen.
Diskutere den biologiske baggrund for brug af probiotika til forebyggelse af infektioner og livsstilssygdomme.
Arbejde sikkert med mikroorganismer i laboratoriet.
Anvende klassiske mikrobiologiske teknikker.
Kursusindhold:
Teori: Kurset giver indledningsvis en introduktion til basal mikrobiologi: Opbygning af den bakterielle celle, krav til næringsstoffer og atmosfære, biokemisk og molekylærbiologisk identifikation, og bakteriel populationsvækst. Desuden omhandler kurset bakterielle infektioner og virulens faktorer, bakteries evne til indbyrdes kommunikation og biofilmdannelse, hæmning af bakteriers vækst med antimikrobielle stoffer f.eks antibiotika og udvikling af resistente bakterier. Endelig omhandler kurset introduktion til tarmens mikrobiologi og probiotikas betydning for forebyggelse af infektioner i tarmen og livsstilssygdomme.
Laboratorieøvelser: Klassiske mikrobiologiske teknikker som Renstrygninger, CFU-bestemmelse, OD-målinger, gramfarvning og aerob/anaerob vækst. Det vil blive undersøgt, hvordan biofilm udvikler sig på en organisk overflade som f.eks bønnespirer og bakterier herfra vil blive isoleret og screenet for evne til bakteriel kommunikation. Inhibering af bakteriel vækst vil blive undersøgt med antibiotika og forskellige produkter medbragt af de studerende selv. Bakterier i probiotiske produkter købt i supermarked vil blive kvantificeret og karakteriseret.
Bemærkninger:
Kurset tilbydes kun studerende optaget på bachelorforløbet Sundhed og Produktion Undervisningen foregår på Veterinærinstituttet, Bülowsvej 27, 1790 København V