Forelæsninger, gruppearbejde, eksperimentelt arbejde og seminar
Kursets varighed:
3-uger
Evalueringsform:
Hjælpemidler:
Bedømmelsesform:
Deltagerbegrænsning:
Minimum 10, Maksimum: 30
Overordnede kursusmål:
At sætte de studerende i stand til at forstå den teoretiske baggrund for struktur og reologi af flydende og faste materials. Endvidere skal de studerende kunne anvende en bred vifte af eksperimentelle teknikker til vurdering af fysiske egenskaber af fødevarer og biomaterialer.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
redegøre for det teoretiske grundlag for reologi og tekstur af væsker, halvfaste og faste produkter
redegøre for anvendelsen af reologiske modeller
foretage kvantitative beregninger til bestemmelse af reologiske modeller samt udnyttelse af den tilknyttede teori
anvende gængse reologiske målemetoder og forstå anvendeligheden af disse
Fortolke reologiske data under anvendelse af relevant teori
planlægge og gennemføre relevante reolgiske eksperimenter for at afdække reologiske og strukturelle egenskaber
analysere og vurdere kvaliteten af experimentelle data fra relevante reologiske målemetoder
forklare forskelle og ligheder i produkter ved udnyttelse af reologiske data og teori
Kursusindhold:
Teori: Flydeegenskaber for ikke-newtonske væsker, elasticitet af væsker, halv faste og faste produkter, det fysiske fundament samt reologiske matematiske modeller, Avnendelse af måleudstyr: rotationsreometre, kapilarreometre, tekstur analyse, mikroskopi, ekstruderingsreologi og måling af partikkelstørrelser samt afledte simplere metoder. Planlægning og gennemførsel af forsøg til forklaring af forskelle og ligheder mellem en række sammenlingnelige produkter. Fortolkning af data og præsentation af kondenserede konklusioner.
Bemærkninger:
Kurset henvender sig primært til kandidatstuderende, men kan tages af studerende på levnedsmiddeluddannelsens 5. semester. Kanidatstuderende inden for en af DTU's fødevareuddannelser har dog fortrinsret på kurset.