At sætte de studerende i stand til at dimensionere og planlægge fødevareproduktionsanlæg. Specielt fokuseres der på forståelse af samspillet mellem ressourcer og produktion samt processers indflydelse på slutproduktkvaliteten.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Analysere et komplekst produktionsanlæg og identificere de basale komponenter.
Anvende flowdiagramværktøjer til at opnå et overblik over masse- og energistrømme i produktionsanlæg.
Identificere nøgleinteraktioner mellem produktkarakteristika og procesparametre for at opnå viden om virkningen af processer og produktkvalitet.
Udvikle en syntese til procesdesign af produktionsanlæg.
Udføre procesberegninger inklusiv økonomiske betragtninger på investerings- og driftsomkostninger.
Validere beregninger og antagelser.
Skrive en teknisk rapport i grupper baseret på dimensioneringen af et produktionsanlæg.
Præsentere procesdesign overvejelser mundtligt.
Kursusindhold:
Kurset har fokus på produktion af flydende produkter og stykproduktion (herunder catering). I kurset anvendes viden om procesteknologi (strømningsmekanik, masse- og varmeoverførsel og sammensætning af enhedsoperationer) ved beregninger, dimensionering og modellering af procesanlæg. Konkret arbejdes der med projektering af fødevareproduktionssystemer, afdækning af væsentlige interaktioner mellem fremstillingsprocesser og produktegenskaber, industriens krav, projektering, sammenhænge mellem operationer i procesudstyr, anvendelse af kvalitetsstyring, logistik. Den studerende vil komme til at arbejde med simuleringsprogrammer til at opbygge en virtuel fødevarefabrik. Der er en række gæsteforelæsninger fra industrien, og der vil endvidere blive arrangeret virksomhedsbesøg.
Bemærkninger:
Kurset henvender sig til studerende, der har gennemført en bacheloruddannelse og som her i har opnået viden om procesteknik, enhedsoperationer samt beregninger i relation til strømninger og varmeoverførsel Kurset undervises på engelsk. Eksamensrapporter på dansk er velkomne.