2008/2009

23201 Avanceret Anvendtorienteret Fødevaremikrobiologi

Engelsk titel: 


Advanced Applied Food Microbiology

Sprog:


Point (ECTS )

  10

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus


Skemaplacering:

E4A og E4B

 

Undervisningsform:

Foredrag inkluderende gruppeopgaver med et anvendt orienteret perspektiv

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E4A,   F4A 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:


Overordnede kursusmål:

Målet med kurset er at gøre den studerende fortrolig med principperne bag mikrobiel fødevaresikkerhed. Den studerende vil få viden om essentielle metoder til detektion og overvågning af patogene mikroorganismer fra ”jord til bord”. Den studerende vil endvidere få et indgående kendskab til forskellige fødevarebårne patogene mikroorganismers evne til at etablere sig og overleve i forskellige typer af levnedsmidler og proceslinjer. Endelig vil den studerende få indsigt i virulensmekanismer, samt mekanismer til udvikling af antimikrobiel resistens og disses betydning for eksponering og udvikling af sygdom hos mennesker.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Redegøre for de grundlæggende elementer der indgår i opbygning af overvågningssystemer for fødevarebårne patogene mikroorganismer
  • Beskrive epidemiologiske og bakteriologiske metoder til identificering, analyse og eftersporing af fødevarebårne sygdomsudbrud
  • Beskrive klassiske og moderne teknikker til isolering, identifikation og typning af fødevarebårne patogene mikroorganismer, samt redegøre for deres begrænsninger
  • Forstå og beskrive mekanismer, der kan have betydning for overlevelse og vækst af patogene mikroorganismer i kæden fra jord til bord
  • Forstå og beskrive virulensmekanismer hos patogene mikroorganismer, og hvordan disse virker i forhold til infektion hos mennesker
  • Forstå og beskrive mekanismer for spredning af antimikrobiel resistens, og identificerer de mekanismer hvorved bakterier bliver resistente
  • Klassificere antimikrobielle stoffer i forhold til deres betydning for human behandling
  • Forstå de sidst nye molekylære metoder til detektion, kvantificering og karakterisering af mikroorganismer, herunder f.eks. anvendelsen af mikro arrays, og fuld genom sekventeringsmetoder
  • Analysere relevante data (f.eks. overvågningsdata fra dyr, fødevarer og mennesker) med henblik på risikovurdering, samt identificering og eftersporing af smittekilder og smitteveje
  • Anvende det tillærte til at identificere og vurdere potentielle fødevarerisici, herunder bidrage til iværksættelse af yderligere undersøgelser eller tiltag med henblik på at sikre effektiv smitteeftersporing, forebyggelse og kontrol
  • At kunne forstå og evaluere videnskabelige publikationer

Kursusindhold:

Kurset vil tage udgangspunkt i patogene mikroorganismer og real life scenarios. Kurset vil bygge på den nyeste viden indenfor overvågning og kontrol af fødevarebårne sygdomme, herunder anvendelsen af analytiske og epidemiologiske metoder til påvisning af smittekilder og kortlægning af smitteveje, samt eftersporing af fødevarebårne sygdomsudbrud. Betydningen af de diagnostiske detektionsmetoders følsomhed, samt valg af prøvemateriale og stikprøvestørrelse vil blive gennemgået mhp. fortolkning af overvågningsresultater.
Såvel de klassiske som de allernyeste metoder til detektion og karakteriserng af patogene mikroorganismer vil blive gennemgået. Kurset vil ligeledes give et indgående indblik i fødevarebårne patogeners evne til overlevelse og vækst i fødevarekæden herunder spredning af antibiotikaresistens. Endelig vil betydningen af forekomst af virulensfaktorer og antimikrobiel resistens i forhold til humane infektioner og behandlingsmuligheder blive evalueret.


Kursusansvarlig:

Lars Bogø Jensen, 204, 002, (+45) 3588 6262, lboj@food.dtu.dk  

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Monitorering og risikovurdering af patogener, antimikrobiel resistens, typing, virulens og hygiene
Sidst opdateret: 27. april, 2009