2008/2009

23011 Fødevareteknologi B

Engelsk titel: 


Food Technology B

Sprog:


Point (ECTS )

  10

Kursustype:   

Civil- Grundlæggende kursus


Skemaplacering:

E4B og E5A
F2A og F3A
Fra efteråret 2010 vil kurset ligge i E4B og januar 3-ugersperioden.
 

Undervisningsform:

Oversigtsforelæsninger, opgaveregning og arbejde med cases

Kursets varighed:

13-uger

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:


Overordnede kursusmål:

Kurset giver studerende viden om fødevareteknologiske emner med hovedvægt på teori og basale beregninger. Kurset introducerer studerende til essentielle problemstillinger for industriel fødevareproduktion. Kurset gør studerende i stand til at udføre de nødvendige beregninger for at evaluere processer mht (holdbarhed, energiforbrug, dimensionering af udstyr, fastlæggelse af indflydelsen af procesbetingelser på kvalitetsrelaterede komponenter). Studerende er desuden i stand til at evaluere forskellige enhedsoperationer i forbindelse med produktion af forskellige typer fødevarer.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Beregne newtonsk og ikke-newtonsk strømningsmekanik
  • Forstå basale koncepter for fødevarekvalitet i relation til procesbehandling
  • Beregne massebalancer og proceshastigheder i dforskellige separationsprocesser, inklusiv membranseparation
  • Beregne energi- og masseoverførsel samt proceshastighed i frysning
  • Beregne varmeoverfrsel under stationære og ikke-stationære forhold
  • Anvende reaktions- og inaktiveringskinetik til beregning af effekten af thermiske processer på produktkvalitet og holdbarhed i bacth og kontinuerlige processer
  • Analysere simple proceslines mht identifikation og løsning af mulige problemstillinger relateret til kvalite og holdbarhed
  • Udarbejde udførlige teknisk-videnskablige rapporter efter gængse formelle krav til format og indhold
  • Lave basale produktionsplaner

Kursusindhold:

Kurset indeholder følgende emner: ikke-newtonsk strømningsmekanik, ikke-stationær varmeledning, kontinuerlig og batch varmebehandlinge, membranprocesser, frysning, fødevarekvalitet, enzymkinetik, pasteurisering og sterilisering af fødevarer. Emnerne illustreres med eksempler.


Bemærkninger:

Kurset er rettet mod bachelorer i Sundhed og Produktion og andre studerende, der ikke har tilstrækkelige kvalifikationer indenfor fødevareteknologi til kandidatuddannelsen i Fødevareteknologi.
Bemærk at deltagerne ikke alle har den samme baggrund, hvorfor dele af kurset kan være repetion for nogle studerende


Kursusansvarlig:

Alan Friis, 345ø, 049, (+45) 4525 5650, a.friis@nanotech.dtu.dk  
Hongyuan Cheng, 227, 160, (+45) 4525 2728, hoch@food.dtu.dk  

Institut:

23 Fødevareinstituttet

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 27. januar, 2009