E4B og E5A F2A og F3A Fra efteråret 2010 vil kurset ligge i E4B og januar 3-ugersperioden.
Undervisningsform:
Oversigtsforelæsninger, opgaveregning og arbejde med cases
Kursets varighed:
13-uger
Evalueringsform:
Hjælpemidler:
Bedømmelsesform:
Pointspærring:
Overordnede kursusmål:
Kurset giver studerende viden om fødevareteknologiske emner med hovedvægt på teori og basale beregninger. Kurset introducerer studerende til essentielle problemstillinger for industriel fødevareproduktion. Kurset gør studerende i stand til at udføre de nødvendige beregninger for at evaluere processer mht (holdbarhed, energiforbrug, dimensionering af udstyr, fastlæggelse af indflydelsen af procesbetingelser på kvalitetsrelaterede komponenter). Studerende er desuden i stand til at evaluere forskellige enhedsoperationer i forbindelse med produktion af forskellige typer fødevarer.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Beregne newtonsk og ikke-newtonsk strømningsmekanik
Forstå basale koncepter for fødevarekvalitet i relation til procesbehandling
Beregne massebalancer og proceshastigheder i dforskellige separationsprocesser, inklusiv membranseparation
Beregne energi- og masseoverførsel samt proceshastighed i frysning
Beregne varmeoverfrsel under stationære og ikke-stationære forhold
Anvende reaktions- og inaktiveringskinetik til beregning af effekten af thermiske processer på produktkvalitet og holdbarhed i bacth og kontinuerlige processer
Analysere simple proceslines mht identifikation og løsning af mulige problemstillinger relateret til kvalite og holdbarhed
Udarbejde udførlige teknisk-videnskablige rapporter efter gængse formelle krav til format og indhold
Lave basale produktionsplaner
Kursusindhold:
Kurset indeholder følgende emner: ikke-newtonsk strømningsmekanik, ikke-stationær varmeledning, kontinuerlig og batch varmebehandlinge, membranprocesser, frysning, fødevarekvalitet, enzymkinetik, pasteurisering og sterilisering af fødevarer. Emnerne illustreres med eksempler.
Bemærkninger:
Kurset er rettet mod bachelorer i Sundhed og Produktion og andre studerende, der ikke har tilstrækkelige kvalifikationer indenfor fødevareteknologi til kandidatuddannelsen i Fødevareteknologi. Bemærk at deltagerne ikke alle har den samme baggrund, hvorfor dele af kurset kan være repetion for nogle studerende