2 ugentlige forelæsninger samt øvelser og projektarbejde. De studerende arbejder i grupper, der kan ændre sammensætning undervejs. Grupperne præsenterer løbende deres arbejde for hianden og indgår interaktivt i forlæsningerne.
Deltagerne skal opnå en god forståelse af virksomhedernes tekniske miljøarbejde. De skal opnå et overblik over de forskellige opgaver og hvorledes de relaterer til produkt, produktion, proces og udledninger. Deltagerne skal endvidere få overblik over de væsentligste miljøværktøjer, de vil kunne betjene sig af som løsningsskabende ingeniører i industrien og opnå konkrete færdigheder i at bruge nogle af disse værktøjer. Undervejs får deltagerne erfaringer med en interaktiv undervisningsform bygget op omkring den rolle- og ansvarsfordeling, de vil komme til at møde i industrien og de opgaver og beslutninger, virksomheden står over for i miljøarbejdet. De kommer til at arbejde aktivt for og med en ekstern virksomhed og løse nogle af virksomhedens aktuelle problemer, og de får mulighed for at blive vurderet af virksomheden og få dens feed-back på deres arbejde.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Forstå de ressource- og miljøproblemer, det industrialiserede samfund står overfor
Kende principperne bag vurdering af teknologiers miljø- og ressourcebelastning
Forstå den moderne virksomheds rolle- og ansvarsfordeling, og vide hvilke miljøopgaver, de som ingeniører bliver stillet overfor
Demonstrere et overblik over industriens miljøarbejde og de metoder og værktøjer, virksomheden anvender i dag
Vide, at virksomhedens miljøarbejde fordeler sig på fire niveauer: i) produktet, ii) produktionen, iii) processen og iv) udledningen
Kende de væsentligste af de metoder og værktøjer, der findes på hvert af disse niveauer
Mestre nogle af disse centrale værktøjer
Demonstrere evnen til at samarbejde med en ekstern virksomhed
Kursusindhold:
De studerende introduceres til industrisamfundet, dets centrale tekniske systemer, de ressource- og miljøproblemer, det står overfor, og industriens rolle heri. Som baggrund gennemgås bæredygtighedsbegrebet og dets implementering i vurdering af miljø- og ressource effektivitet, og der introduceres til værktøjer til kvantificering af disse. Virksomhedens miljøarbejde systematiseres efter hvilket niveau, det retter sig imod i et hierarki, der går fra produkt (i et livscyklusperspektiv) over produktion og enkelte processer til udledninger, og der præsenteres værktøjer til anvendelse på hvert af disse niveauer. Flere af værktøjerne anvendes i case-baserede opgaver undervejs i kurset.
Litteratur::
Noter
Bemærkninger:
Kurset er et fælles kursus, der udbydes i et samarbejde mellem Institut for Produktion og Ledelse(IPL), Institut for Kemiteknik (KT), MEK-instituttet og Miljø & Ressourcer.