At sætte deltagerne i stand til at: a) Forudsige polymerers kemiske sammensætning ud fra reaktionsmekanisme og reaktionsbetingelser, b) Forudsige polymerers fysiske og kemiske egenskaber fra deres kemiske struktur, c) Benytte kemiske og fysiske metoder til karakterisering af polymerer.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Redegøre for molvægte og molvægtsfordelinger af polymerer
Redegøre for reaktionsmekanismer ved polymerisation
Forklare sammenhæng mellem kemisk struktur og fysiske egenskaber af polymerer
Bruge Flory-Huggins model for termodynamik af polymere opløsninger
Opstille kriterier for dannelse af polymere netværk
Forudsige de mekaniske egenskaber af polymere netværk (gummi og geler)
Forklare eksperimetelle metoder til måling af termiske egenskaber (glasovergang mv)
Beskrive anvendelsen af almindeligt forekommende polymerer
Kursusindhold:
Klassifikation af polymerer, struktur og molvægtsfordelinger. Mekanismer for polymerisation (trin-reaktioner, kæde-reaktioner, anionisk mv.) Konformationer af polymerer, faseligevægte (Flory-Huggins). Måling af molvægtefordeling. Faste polymerer, glasovergang og delkrystallinske polymerer. Viskoelasticitet, tids-temperatur superposition. Elastomere og geler. nedbrydning af polymerer, additiver, blandinger og kompositter.
Litteratur::
Joel R. Fried: Polymer Science and Technology, Prentice Hall (2003)