2007/2008

27961 Bioteknologiske processer

Semivalgfri kursus på Diplom-Kemi. Sprog: Engelsk i efteråret, dansk i foråret. Udbydes for sidste gang E07.

Engelsk titel: 


Biotechnological Processes

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Civil- Grundlæggende kursus
Diplomkursus
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E5A eller
F5A

 

Undervisningsform:

Klasseundervisning, forelæsninger, gruppeøvelser, afløsningsopgaver.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E5A,   F5A 

Evalueringsform:

Varighed eksamen:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Obligatoriske forudsætninger:

,

Faglige forudsætninger:

,
                                          

Overordnede kursusmål:

At give de studerende kendskab til og forståelse for fundamentale dele af fermenteringsteknologiske processer og bioteknologiske produkter produceret ved hjælp af mikroorganismer. Det forventes at den studerende udviser kendskab til de basale kvantitative elementer, den videnskabelige baggrund og de generelle principper for bioteknologiske processer. Dette indarbejdes ved hjælp af opgaveregning og diskussion af emnerne. Når læringsmålene er opnået bør den studerende være i stand til at deltage i drifts- og udviklingsarbejde inden for dette område.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:

  • Relatere metabolismen af forskellige mikroorganismer til deres bioteknologiske produktspektrum.
  • Designe strategier for stammeoptimering hvori både klassiske og metabolic engineering metoder indgår.
  • Udvælge passende mediekomponenter og kvantitativt sammensætte medier i et case study.
  • Beskrive en bioreaktor med tilhørende udstyr og forklare funktionen af de forskellige dele.
  • Løse standard steriliseringsproblematikker for både batch og kontinuære gæringer.
  • Løse fermenteringskinetikopgaver og evaluere resultaterne.
  • Udregne volumetriske masse-transport hastigheder og relatere indflydelsen af designet af reaktoren til massetransporten.
  • Designe en fermenteringsproces baseret på kendskab til proceskinetik og mikrobiologi.
  • Udarbejde en teknisk rapport, som evaluerer information fra videnskabeligt litteratur.


Kursusindhold:

Fermenteringers mikrobielle støkiometri og deres metabolske forudsætninger. Industrielt vigtige mikroorganismer og deres metabolisme. Stammeudvælgelse og -forbedring. Kvantitativ vurdering af fermenteringsprocesser. Batch, fed-batch og kemostat fermenteringer. Mikrobiel proceskinetik. Design af fermenteringsprocesser baseret på fermenteringskinetik. Formulering af tekniske substrater. Sterilisation. Fermentoropbygning, instrumentering og regulering. Styring af procesparametre f.eks. beluftning og omrøring. Eksemplificering ved udvalgte fermenteringsprodukter.

De studerende vil arbejde med 1 afløsningsopgave, hvori de selvstændigt vil bearbejde stoffet, der bliver behandlet ved forelæsningerne, men også få lidt mere specifik kendskab om specifikke bioteknologiske processer.

Bemærkninger
I forårssemestret sammenkøres dele af undervisningen med kursus 27032. Kurset henvender sig primært til diplomingeniørstuderende, som har fortrinsret. I det omfang der er ledig kapacitet, kan civilingeniørstuderende optages på kurset
Engelsk i efteråret, dansk i foråret.
Skriftlig eksamen og afløsningsopgave: Afløsningsopgaven tæller med 50% af de endelige karakterer og den skriftlige eksamen tæller 50%. Hvis hele kurset ikke bestås, vil godkendte delmomenter kunne indgå i en efterfølgende eksamination.


Bemærkninger:

Se ovenstående


Kursusansvarlig:

Lisbeth Olsson, 223, 126, (+45) 4525 2677, lo@bio.dtu.dk  
Jette Thykær, 223, 026, (+45) 4525 2684, jt@bio.dtu.dk  
Lisbeth Olsson(efterår/Autumn) og Jette Thykær (forår/Spring)  

Institut:

27 Institut for Systembiologi

Nøgleord:

Fermenteringsteknologi, bioreaktoren og bioprocesser, proceskinetik og massetransport,
Sidst opdateret: 23. januar, 2008