2007/2008

27944 Bioteknologi og procesdesign

Obligatorisk kursus på Diplom kemi- og bioteknologi. Kursets varighed 1 semester + 3 ugers periode.

Engelsk titel: 


Biotechnology and process design

Sprog:


Point (ECTS )

  15

Kursustype:   

Diplomkursus
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

F2A og F5A og F5B og Juni
E2A og E5A og E5B og Januar

F3A og F4A eller E3A og E4A vil benyttes et fåtal gange til praktiske øvelser


 

Undervisningsform:

Klasseundervisning, kollokvier og gruppearbejde. Obligatoriske laboratorieøvelser. Obligatoriske afløsningsopgaver. Integreret forløb af teori og øvelser.

Kursets varighed:

13-uger + 3-uger

Eksamensplacering:

F2A,   E2A 

Evalueringsform:

Varighed eksamen:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

27941.27942

Pointspærring:

Obligatoriske forudsætninger:

Faglige forudsætninger:

                                          

Overordnede kursusmål:

Den enkelte studerende skal være i stand til at udvikle en løsning på et bioteknologisk procesproblem og følgelig være i stand til at deltage i drifts- og udviklingsarbejde inden for dette område. Mere specifikt skal man efter kurset kunne designe strategier for en fermenteringsproces i sin helhed baseret på kendskab til proceskinetik og viden om forskellige mikroorganismers metabolisme. Man skal også kunde designe passende oprensningsoperationer. De studerende skal kunne beherske simple laboratorieteknikker, og fremskaffe fysiske, kemiske og biokemiske data til brug for beregninger samt være fortrolige med de basale koncepter af GXP og forsøgsdesign.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:

  • Relatere metabolismen af forskellige mikroorganismer til deres bioteknologiske produktspektrum.
  • Designe strategier for stammeoptimering hvori både klassiske og metabolic engineering metoder indgår.
  • Udvælge passende mediekomponenter og kvantitativt sammensætte medier i et case study.
  • Løse standard steriliseringsproblematikker for både batch og kontinuære gærringer.
  • Løse fermenteringskinetikopgaver og evaluere resultaterne.
  • Udregne volumetriske masse-transport hastigheder og relatere indflydelsen af designet af reaktoren til massetransporten.
  • Designe en fermenteringsproces baseret på kendskab til proceskinetik og mikrobiologi.
  • Udvælge de oprensningstrin der er mest passende for en specifik bioteknologisk proces.
  • Udføre forsøg i pilotskala og bruge resultaterne til at løse enkle designopgaver for oprensningsudstyr
  • Beregne parameters for vurdering af eksperimentelle data, inklusive usikkerhedsestimering
  • Udarbejde en teknisk rapport og præsentere resultat fra projektarbejde mundtligt
  • Finde og vurdere information fra videnskabelig litteratur.


Kursusindhold:

Laboratorieforsøg og teori om fermenteringskinetik- og teknologi, samt oprensning af fermenteringsprodukter med forskellige metoder, f.eks. kromatografiske, filtrering, krystallisering og centrifugerings metoder, med udgangspunktet i kemitekniske enhedsoperationer. Stammeudvælgelse. Batch, fed-batch og kemostat fermenteringer. Mikrobiel proceskinetik. Formulering af tekniske substrater. Styring af procesparametre f. eks. beluftning og omrøring. Instrumentering og regulering af fermenteringsprocesser. Der arbejdes også med problemformulering, forsøgsplanlægning, statistiskbehandling af resultater, litteratur og informationssøgning samt GXP.
De studerende arbejder selvstændigt og i grupper med opgaver og delprojekter i 13-ugers perioden. Delprojekterne indgår i et større åbent projekt, hvor den største del udføres i 3-ugers perioden. Projektet omhandler en fermenteringsproces, hvori mindst én væsentlig enhedsoperation indgår. Laboratorieforsøg indgår i projektet.


Bemærkninger:

En del af undervisningsmaterialet og forelæsningerne foregår på engelsk.


Kursusansvarlig:

Anna Eliasson Lantz, 223, 130, (+45) 4525 2680, ael@bio.dtu.dk  
Jan Erik Johnsson, 229, 106, (+45) 4525 2843, jej@kt.dtu.dk  
Timothy John Hobley, 223, 236, (+45) 4525 2706, th@bio.dtu.dk  
Anna Eliasson Lantz forår (Spring)/Timothy John Hobley efterår(Autumn)  

Institut:

27 Institut for Systembiologi

Deltagende institut:

28 Institut for Kemiteknik

Nøgleord:

Mikrobiologi, Fermenteringsteknologi, Oprensning af fermenteringsprodukter, Kromatografi , Mikroorganismer til industrielt brug
Sidst opdateret: 23. januar, 2008