2007/2008

27810 Fysiske og biokemiske metoder til analyse af fisk som fødevare

Varighed: 19-23 november 2007

Engelsk titel: 


Physical and biochemical methods for analysis of fish as food

Sprog:


Point (ECTS )

  3

Kursustype:   

 
Ph.D.- Kemi, Bioteknologi og Kemiteknik


Skemaplacering:


19-23 november 2007


 

Undervisningsform:

Workshop

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

Aftales med læreren  i perioden 19-23 november 2007

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

Fish Muscle Physiology and Biochemistry 2002.2003.2004

                                          

Deltagerbegrænsning:

Minimum  4, Maksimum:  12
 

Overordnede kursusmål:

Det overordnede kursusmål er at give de studerende kendskab til "state of the art" laboratorieteknikker, som er velegnede til at analysere de naturlige forandringer, som foregår i fiskemuskelvæv efter slagtning: rigor mortis, vandbindingsevne, dannelse af frie fede syrer og proteinnedbrydning. Herunder også indflydelsen af disse forandringer på industrielle metoder og produktkvaliteten af fisk og skaldyr.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:

  • Udføre nuklear magnetisk resonans (NMR)-målinger på muskelvæv.
  • Forklare principperne bag anvendelsen af NMR og multivariat (3-vejs) dataanalyse til bestemmelse af fordelingen af vand-populationer i muskelvæv.
  • Forklare sammenhænge mellem proteindenaturering og fordeling af vand-populationer i muskelvæv.
  • Anvende et komplekst sammensat enzymaktivitetassay.
  • Analysere sammenhængen mellem aktiviteten af endogene enzymer og akkumuleringen af uønskede stoffer i torskefisk.
  • Analysere de ernæringsmæssige og teknologiske problemstillinger ved enzymkatalyserede reaktioner i frossent fiskekød.
  • Anvende assay for primære (peroxider) og sekundære oxidationsprodukter (volatiles).
  • Beregne fedtsyre indhold i fiskeprøver ud fra gaskromatografi-massespektrometri (GC-MS) data.
  • Anvende Westernblot til analyse for proteinoxidation.
  • Forklare principperne i 2-D gel elektroforese.
  • Vurdere mulighederne for at anvende 2-D gelelektroforese til løsning af problemstillinger vedrørende de naturlige forandringer i fiskekød efter slagtning.


Kursusindhold:

Kurset består af en 5 dages workshop med laboratorieøvelser, hvor de studerende bliver undervist i laboratorieteknikker, som anvendes til at analysere post mortem forandringer i fiskemuskel: 2-D gel elektroforese, enzym aktivitetsmåling, NMR (nuklear magnetisk resonans) spektroskopi, DSC (differentiel skanning kalorimetri), og GC-MS (gaskromatografi, massespektrometri).


Bemærkninger:

Workshoppen foregår på Danmarks Fiskeriundersøgelser, Afd. For Fiskeindustriel Forskning, DTU, bygning 221, 2800 Kgs. Lyngby.

Deltagergebyr på 1.500 kr. For yderligere information henvises til de kursusansvarlige.


Kursusansvarlig:

Flemming Jessen, (+45) 4525 2549, flj@aqua.dtu.dk  
Michael Krogsgaard Nielsen, 227, 238, (+45) 4525 2908, mkn@kt.dtu.dk  

Institut:

27 Institut for Systembiologi

Ekstern samarbejdsinstitution:

Danmarks Fiskeriundersøgelser

Tilmelding:

Hos læreren

Nøgleord:

fisk, muskel, levnedsmiddel, seafood, biokemi
Sidst opdateret: 23. januar, 2008