2007/2008

27521 Hygiejnisk design af procesudstyr

Engelsk titel: 


Hygienic design of processing equipment

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Civil- Videregående Kursus
Levnedsmiddel
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E2B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, øvelser og ekskursion

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

Aftales med læreren 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

27580

Pointspærring:

                                          

Deltagerbegrænsning:

Minimum  10, Maksimum:  30
 

Overordnede kursusmål:

At sætte deltagerne i stand til at opstille krav til, vurdere og designe omgivelser og udstyr til produktion/tilberedning af fødevarer og bioteknologiske produkter, der opfylder gældende standarder og retningslinier for opnåelse af et høj hygiejnisk stade.


Læringsmål:

En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:

  • Relatere basale hygiejniske designretningslinier for procesudstyr og de gængse termer til designet på dagligdags eksempler.
  • Identificere og argumentere for kritiske designfeatures på typiskt procesudstyr.
  • Benytte viden opnået på kurset til redesign af procesudstyr mht. hygiejne.
  • Identificere de ansvarlige parter i problemstillinger fra det virkelige liv, hvor lovgivning på området ikke overholdes.
  • Beskrive en rengøringsprocedure og argumentere for indflydelse af hver enkelt del.
  • Relatere overfladeteknologiske aspekter af hygiejnisk design til rengøringsprocedurer og design retningslinier.
  • Gengive de 4 vigtigste regler for hygiejnisk design.
  • Genkalde de basale retningslinier for hygiejniske design (kvantitative såvel som kvalitative).
  • Redegøre for hvilke materialer der kan bruges i produktionsanlæg og kravene til disse.
  • Vurdere brugbarheden af forskellige overfladekarakteriseringsmetoder i forbindelse med valg af overflade specifikation til procesanlæg.


Kursusindhold:

Hygiejnisk design af proces anlæg og delkomponenter til sikring af høj produkt kvalitet, optimal up-time og levetid af procesanlægget.
Konkrete cases fra virksomheder vil blive brugt som udgangspunkt for en mere dybdegående forståelse af, hvordan designet påvirker hygiejnen i produktionsanlæg.
Konkret vil der blive arbejdet med gældende normer og retningslinier for udformning af procesudstyr og hensigtsmæssigt materialevalg, med henblik på god produktionshygiejne og optimale rengøringsforhold, modifikation af udstyr med uhensigtsmæssigt design, test af hygiejne, strømningssimulering i procesudstyr, karakterisering af materialeoverflader og levetid af konstruktionsmaterialer samt interaktionen mellem materialer og biologisk tilsmudsning (biofilm), herunder betydningen af design af gode rengøringsprocedurer.


Bemærkninger:

Kurset henvender sig til både maskin-, bioteknologi-, kemi- og levnedsmiddelingeniør studerende med en interesse for design af procesudstyr til fødevare, biotek- og pharmasektorerne. Kurset er et samarbejde mellem BioCentrum-DTU og Institut for Produktion og Ledelse.


Kursusansvarlig:

Bo Boye Busk Jensen, 227, 142, (+45) 4525 2772, bbb@bio.dtu.dk  
Lisbeth Rischel Hilbert, 204, 008, (+45) 4525 2193, lrh@ipl.dtu.dk  

Institut:

27 Institut for Systembiologi

Deltagende institut:

42 Institut for Planlægning, Innovation og Ledelse

Nøgleord:

konstruktion, levnedsmidler, materialer, hygiejne, biotek
Sidst opdateret: 23. januar, 2008